- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Папата призова за повече деца и приветства мигрантите

Папа Франциск посети днес Южна Италия, за да закрие конгрес на католическата църква, който съвпадна с парламентарните избори в страната, и отправи послание, в което засегна ключови въпроси от предизборната кампания, включително миграцията, предаде Асошиейтед прес.

Нито Светият отец, нито домакините му споменаха изборите по време на литургията на открито, макар че конференцията на италианските архиепископи по-рано призова италианците да гласуват на внимателно наблюдаваните избори, които може да доведат на власт първото крайнодясно правителство в Италия от Втората световна война.

В края на службата в град Матера папата се изказа спонтанно, призовавайки италианците на имат повече деца. „Бих искал да призова Италия: Повече раждания, повече деца“, каза Светият отец.

Италия има един от най-ниските показатели на раждаемост в света и папата често е изразявал съжаление за нейната „демографска зима“, отбелязва АП.

Франциск засегна също един наболял въпрос в страната, припомняйки, че днешната дата съвпада със Световния ден на мигрантите и бежанците на Римокатолическата църква. Светият отец призова за бъдеще, когато „Божият замисъл“ ще бъде приложен, а мигрантите и жертвите на трафик на хора ще живеят в мир и достойнство, както и за „по-приобщаващо и братско бъдеще“.

„Мигрантите трябва да бъдат приветствани, съпровождани, насърчавани и интегрирани“, добави той.

Програмата на посещението на папата в Матера претърпя промяна в последната минута заради бурите, връхлетели снощи по-голямата част от Апенинския полуостров. Първоначално бе планирано папата да пътува тази сутрин с хеликоптер. Вместо това се наложи той да използва самолет.

Източник: БТА

- Реклама -

Последни новини