- Реклама -

- Реклама -

-0.5 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Папа Франциск с историческа промяна в правилата на Синода

Нов важен обрат във Ватикана. Папа Франциск промени правилата на редовното общо събрание на Синода на епископите, като въведе право на глас за жените – „синодалните майки“. За първи път в историята на Синода през октомври ще бъдат въведени квоти за жени: половината от 10-те религиозни предстоятели и от 70-те „неепископски членове“, което също е новост само по себе си, трябва да бъдат жени.

По този начин ще има поне 40 жени с право на глас в събрание от около 370 членове. Промяната беше одобрена от папа Франциск на 17 април.

Така през октомври жените ще имат право на глас и „половината“ от „70-те неепископски членове“, които ще участват в събранието, ще представляват „другите верни от Божия народ“ сред свещеници, монахини, дякони, миряни мъже и жени – всички пълноправни избиратели.

Папата ще избере имената от списък от 140 души, определени от епископските конференции по света. Началото беше поставено през 2021 г., когато Франциск назначи монахиня, сестра Натали Бекварт, за заместник-секретар на Синода и за позицията си тя има право на глас. Според анализаторите промените слагат началото на края на мъжката хегемония в ръководството на католическата църква.

От началото на своя понтификат Берголио обърна внимание на необходимостта от промени в Синода на епископите, институция, въведена от Павел VI след Втория ватикански събор, за да засили епископската колегиалност и да даде по-голяма сила и участие на цялата общност.

Миналата година папата направи публично достояние междинните документи и окончателните гласувания и разпространи въпросници в епархиите и енориите, променяйки регламента и избирайки спорни въпроси, като семейството, хомосексуалните лица, фактическите двойки или причастие при разведени и повторно женени.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -