- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Парламентарните групи предлагат изненадващи точки в дневния ред днес

Днес е първата сряда от месеца и парламентарните групи могат да предлагат точки в дневния ред, които се разглеждат по същество. Ще се разбере също дали и кога ще се разглежда предложената от „Продължаваме промяната“ декларация за приоритети, от отношението към която зависи съставяне на правителство с втория мандат. 

Парламентът да обсъди на първо четене промени в Закона за лечебните заведения, предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. Преди това се предлага депутатите да разгледат промени в постоянни комисии.

Измененията в Закона за лечебните заведения са внесени от ГЕРБ-СДС и с тях се дава законова възможност за допълнително финансиране от държавата на областните многопрофилни болници за активно лечение.

В началото на заседанието депутатите ще гласуват седмичната си програма. В нея е второто четене на изменения в Закона за устройство на територията, в Закона за специалните разузнавателни средства и в Закона за кадастъра и имотния регистър.

Първа точка в четвъртък се предлага да бъде Законопроектът за ратифициране на Споразумението за финансов принос между Република България и Европейския съюз по отношение на Раздел „Държава членка“ по програма InvestEU. След това депутатите ще обсъдят ратификация на Спогодбата за въздушни съобщения между правителствата на България и на Саудитска Арабия.

Трета точка в дневния ред за четвъртък е докладът за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството на Кирил Петков и проект на решение по доклада.

В проектопрограмата е и доклад за изпълнението на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет през 2021 г. Предлага се депутатите да разгледат и доклада за дейността на Временната комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев за настоящия отоплителен сезон.

В първия петък от месеца от 9:00 часа е предвиден блицконтрол, на който, според парламентарния правилник, се явяват министър-председателят и заместниците му и отговарят на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството, отправени от народни представители на самото заседание. След това, от 11:00 часа, е насрочен и редовен парламентарен контрол.

 

Снимка: Николай Литов/24 часа

- Реклама -

Последни новини