9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Парламентът гледа Закона за Бюджет 2022 на първо четене

Парламентът ще разгледа Закона за държавния бюджет за 2022 г. на първо четене.

В Закона за държавния бюджет за 2022 г. е заложено, че за периода 2022-2024 г. предвидената политика в областта на данъците ще продължи да се придържа към установените принципи и насоки през последните години, като основните ѝ цели отново са насочени към поддържане на икономическия растеж, подобряване на бизнес средата, борбата с данъчните злоупотреби и повишаване на фискалната устойчивост в дългосрочен план.

Запазват се основните приоритети, свързани с подобряване на събираемостта на приходите, предотвратяването на възможности за укриване и невнасяне на данъци и осигуровки и намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите. В прогнозата за 2022 г. разходите на общините са разчетени в размер на 8 309,4 млн. лв., които като относителен дял достигат 5,8% от БВП, а спрямо общата структура на разходите по КФП – 13,5%.

Със Закона за държавния бюджет се предлагат и изменения в други закони като Закона за ограничаване на плащанията в брой, Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестициционни фондове, като по време на дебата в комисия коалиционните партньори се обединиха около идеята те да бъдат внесени като отделни законопроекти.

 

Източник: Дарик

снимка: Дарик

Последни новини

- Реклама -