11.4 C
София
събота, 25 май 2024 г.
Категории:

Парламентът излезе с обща декларация за Украйна

Парламентът зацикли. Втори ден не могат да приеме декларация за войната в Украйна. Депутатите не намират съгласие за обща позиция по повод военната инвазия на Русия в Украйна. В комшията гори, а ние сме единственият парламент в Европа, който все още няма позиция, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на парламента. Той призова народните представители да спрат дебатите във връзка с бюджета и да преминат към „по-важната тема, която в момента е тема на целия свят“.

Ние имаме проблеми, ние сме съседи. Не можем да се правим, че нищо не се случва. И не можем да се занимаваме с алинеи, точки и запетаи. Ситуацията е сериозна, каза Карадайъ. И се възмути: „Слушам някакви коментари за контактни групи, коалиции и ред такива неща. В тази ситуация нито властта, нито коалицията са по-важни от държавата. Нека имаме държавническо поведение и отношение и да се вземем на сериозно в тази сериозна ситуация“.

Когато обаче започнаха дебатите по предложения от ПП вариант за декларация, БСП напусна залата. В проектодекларацията се казва: „Категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна.“.

Пред медиите в кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков, който присъства на заседанието на НС за кратко, каза, че депутатите все пак  са излезли с обща декларация.

„Да се обединим и да покажем обща българска позиция“, призова ги от трибуната по-рано премиерът Петков. Той се обърна към Народното събрание по време на дебатите в пленарната зала по проект на декларация по повод военните действия в Украйна. По думите му, в този момент няма вариант да не бъдат наложени санкции от Европейския съюз.

„Това е конфликт, който ще продължи дълго време, да не забравяме, че там има българско малцинство, в момента се организира транспортирането им от Украйна“, каза премиерът.

Кирил Петков подчерта, че засега няма риск за военен конфликт на наша територия. Има десет работни групи, които да оценят рисковете във всички сфери. Българското правителство остро осъжда действията на Руската федерация, подчерта министър-председателят.

И така, след дебати 47-ото Народно събрание декларира, че категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна. Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции с цел деескалация на конфликта. Подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност.

„Подкрепя българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава. Подкрепя българското правителство да настоява защитата на живота на здравето на цивилните граждани от региона, да бъдат абсолютен приоритет. Подкрепя българското правителство да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация. Очаква българското правителство да предложи и представи план за справяне с последствията от военните действия. Настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем“, гласи приетият текст на документа.

По време на дебата Христо Иванов от „Демократична България“ каза, че българският национален интерес е международното право да се спазва. „Когато има толкова престъпно нарушение на международното право, да има реакция на това и тя да бъде консолдирана. Ние имаме абсолютно животоспасяваща нужда това международно право да бъде спазвано, тъй като на това се крепи нашата сигурност“, каза още Христо Иванов.

Според Даниел Митов от ГЕРБ трябва българското правителство да е подкрепено. „Големият въпрос е защо гласуваме декларация в момента и защо това е толкова спешно. Ние трябва да дадем мандат на българското правителство. Трябва да е ясно, че българското правителство е подкрепено от българския парламент. Второ, по въпроса защо се налагат санкции, тъй като този въпрос се повдигна, ако има правов ред, той изисква от всички участници в него, да спазват правилата, под които са се подписали. Ако правовият ред бъде нарушен, се налагат санкции. Това е нормалната логика на подобен процес“, заяви още Митов.

Георги Свиленски от БСП заяви, че иска декларацията да се гласува точка по точка, след което предложението му бе прието.

От „Възраждане“ отправиха критики към декларацията и санкциите срещу Русия. Костадин Костадинов подчерта, че „този филм сме го гледали“. „Къде са българските интереси? Имаме ли интерес да участваме в този конфликт. Много губим. Свободата ние сме я загубили преди години, ако бяхме свободна държава нямаше да обсъждаме декларация с мотива – другите приеха“, каза още Костадинов.

Източник: Дарик радио

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img