- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Парламентът обсъжда темата за вдигане ветото над Северна Македония

Избрано

Парламентът събра кворум, обсъжда ветото за преговорите на Северна Македония (видео) – Mediapool.bg


 

Парламентът събра кворум, обсъжда ветото за преговорите на Северна Македония (видео)

За първи път след вота на недоверие срещу кабинета „Петков“ парламентът успя да събере кворум и започна редовно заседание. Първа точка в дневния ред е обсъждане на ветото срещу преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Има общо три предложения, които бяха обединени в една точка. Едното е на ДПС, второто е от ГЕРБ, а третото – от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов.

Последното проекторешение бе одобрено от външната комисия в парламента снощи. То е на база на предложението на френското председателство за решаване на спорните въпроси между България и Северна Македония, което вече бе отхвърлено от македонската страна като неприемливо.

В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията ще подкрепи отпадането на ветото. Очаква се БСП да гласуват „въздържал се“. ИТН са против отпадане на ветото. „Възраждане“ бяха против изобщо темата да се обсъжда. Предложението им обаче бе отхвърлено със 188 гласа „против“. Лидерът на партията Костадинов пък заяви, че нито един българин няма да прости национално предателство.

В проекторешението на Иванов са посочени четири условия за подкрепа на преговорната рамка със Северна Македония, сред които вписване на българите в конституцията, гаранции, че по време на преговорния процес македонският език няма да бъде признат.

 

В трите предложения има малки, но съществени разлики:

 – ДПС предлагат Народното събрание да приеме предложението на френското председателство на ЕС и задължава Министерски съвет да изпълни решението на парламента.

–  ГЕРБ настояват Скопие да впише българите не само в преамбюла на македонската конституция, но и във всички разпоредби, в които са споменати други народи. От ГЕРБ предлагат също България да не признава съществуването на „македонски език“.

– Предложението на ДБ включва всички тези искания, нуждата от прецизиране на текстовете, както и включването на двустранните протоколи от договора в преговорната рамка.
Депутатът от „Възраждане“ Ангел Георгиев предложи точката, в която ще се разгледат трите проекторешения, да отпадне от дневния ред, тъй като е „твърде несериозно подобна тема да се обсъжда за 30 минути“, както се е случило във външната комисия. Комисията вчера заседава 5 часа.

Предложението му не бе прието – само депутатите от „Възраждане“ го подкрепиха.

Очаквайте подробности

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини