- Реклама -

- Реклама -

18.6 C
София
четвъртък, 28 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Парламентът отхвърли прекратяването на споразумението със САЩ за използване на военните ни бази

Николай Дренчев от „Възраждане“ заяви, че тези бази не са НАТО-вски и не са свързани по някакъв начин с някаква колективна отбранителна сигурност на отбранителен съюз, на който България е член. Това са частни американски бази, които се намират на наша територия само благодарение на въпросното споразумение, добави Дренчев.

Депутатите не приеха проект на решение за прекратяване на споразумение между правителството на България и на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. Точката беше включена в дневния ред по предложение на парламентарната група на „Възраждане“. Споразумението е свързано със съвместното ползване с американски военни на четири военни бази у нас, съобщава БТА.

С проекторешението се възлагаше на Министерски съвет незабавно да предприеме действия по прекратяване на Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано на 28 април 2006 година, с едногодишно предизвестие по дипломатически път. Задължаваше се Министерски съвет до един месец, считано от обнародване на решението, да изготви и внесе в Народното събрание доклад за имуществените, трудовите, отбранителните и други последици от прекратяване на споразумението, отчет за собствеността в базите, извършените разходи от страна на България по време на действие на споразумението, получените приходи, общ брой военни и цивилни лица, ползвали базите за периода на действие на споразумението.

Николай Дренчев от „Възраждане“ заяви, че тези бази не са НАТО-вски и не са свързани по някакъв начин с някаква колективна отбранителна сигурност на отбранителен съюз, на който България е член. Това са частни американски бази, които се намират на наша територия само благодарение на въпросното споразумение, добави Дренчев. И посочи, че не са за съвместно ползване. Най-важният ми аргумент, който искам много внимателно да осмислите, е, че тези бази не са безплатни, каза Дренчев. Той повдигна и въпроса за безопасността на тези съоръжения.

В хода на дебата от групата на „БСП за България“ предложиха корекции в проекторешението. С предлаганите редакции се възлагаше на Министерски съвет да изготви анализ за резултатите от споразумението и се задължаваше правителството да включи в доклада си имуществените, трудовите, отбранителните и други последици от прилагане на споразумението, отчет за собствеността в базите, извършените разходи от страна на България и на САЩ. Смятаме, че в тази част от проекта за решение на „Възраждане“ има логика да получим една пълна информация за всичко това, за което те говорят, но не след като бъдат закрити, а преди да бъдат закрити, да видим какви са резултатите от прилагането до момента и нека тогава да направим дискусията вървим ли към закриване или не, посочи Кристиан Вигенин.

Депутатите отхвърлиха както предложените редакции от социалистите, така и проекта на решение, внесен от „Възраждане“.

Източник: БТА

- Реклама -

Последни новини