13.8 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Парламентът прие законопроекта за здравното осигуряване на бежанците

Със 158 гласа „за“, 6 гласа „против“ и 28 „въздържали се“ Народното събрание прие на първо четене законопроекта за здравното осигуряване на бежанците. 

Въпросът със здравното осигуряване и медицинското обслужване на чужденците с предоставена временна закрила е заложен в измененията в Закона за здравното осигуряване, които са внесени от Антон Тонев и група народни представители. Те ще бъдат разгледани на първо четене.

В пленарната зала е министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

„Ние няма да подкрепим този законопроект, защото създава откровена дискриминация“, категоричен беше лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Представеният законопроект създава много повече въпроси, отколкото да дава решения. Не е спазено правилото за неговото публично обсъждане. По отношение на неговата навременност – повече от месец в България има украински бежанци, а държавата я няма. Тя разчита само на българските бежанци и доброволците. Нашата парламентарна група е твърдо „за“ предоставянето на такава хуманитарна помощ“, заяви депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов.

От БСП са „против даването на оръжия или друга помощ, с изключение на хуманитарната“.

Парламентът ще разгледа и промени в Закона за здравето на първо четене. И този законопроект е внесен от Антон Тонев и група народни представители и също ще бъде разгледан на първо четене. Със закона се предлага да се създаде правна възможност след отпадане на извънредната епидемична обстановка, когато е необходимо, министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор, да може да въвежда противоепидемични мерки на територията на цялата страна или за отделна област.

Със законопроекта се правят промени в Закона за бюджета на НЗОК, с които се предлагада се удължи с три месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка,съществуващата възможност през 2022 г. Министерство на здравеопазването да субсидира лечебни заведения за болнична помощ за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ през периода на обявено извънредно положение. Предложено е законопроектът да влезе в сила от 1 април.

 

 

Източник: Дарик

снимка: Дарик

Последни новини

- Реклама -