spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
16.5 C
София
Категории:

Пеевски подаде иск в САЩ срещу санкцията „Магнитски“

Избрано

Делян Пеевски при откриването на 47-то народно събрание миналата година

Американските адвокати на Делян Пеевски са подали на 6 август иск за неоснователно според тях санкциониране на клиента им за корупция и настояване да получат информация какви данни са събирани срещу него и как.

Той е от името на доскорошния депутат от ДПС и шест негови фирми, посочени миналата година в решението на Държавния департамент и на Министерството на финансите на САЩ. С иска не се оспорват по същество деяния на санкционирания и фирмите му, а характера на административни действия на двете министерства.

Адвокатите атакуват по Закона за административното производство с твърдение, че клиентът им е жертва на „действия на агенция, констатации и заключения, за които се смята, че са произволни, резултат на своеволна лична преценка, злоупотреба с дискреция или по друг начин“. Поради това съдът трябва да обяви, че не съответстват на закона, не са в сила и се отменят, настояват те.

В същността си това е обжалване на административни процедури и би могло да приключи със съдебна заповед администрацията на САЩ да предостави исканата информация. Но може и съдът да отхвърли иска, свързан с Глобалния закон „Магнитски“ и засягащ въпроса доколко федералната администрация има право да не предоставя повече информация – класифицирана и некласифицирана, т.е. да не разкрива (включително пред съдията, засегнатия и негови представители с право на достъп до такова ниво на информация) факти и доказателства, които биха могли да обозначат къде, как и кой е събирал или предоставял тези данни.

Законът „Магнитски“, който бе използван в случая, не задължава властите да дават подробни обяснения на санкционирания, но такива може да бъдат изискани от съда, ако прецени, че задържането на информация пречи на засегнатия да се защити. Разглеждането на иска на Делян Пеевски и неговите фирми още не е насрочено, т.е. предстои решение дори за допустимостта му.

 

Снимка: Юлия Лазарова, Дневник

Последни новини