- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Пенсиите със запори ще се изплащат след 11 януари

Запор може да има само върху пенсии над минималната заплата, която сега е 780 лв. Не се правят удръжки от пенсиите под този размер

 

Всички пенсии, върху които са наложени запори по искане на държавен, частен съдебен изпълнител или публичен изпълнител към НАП, ще бъдат изплатени след 11 януари.
Причината е, че пенсиите, върху които може да се наложат принудителни удръжки, трябва да са по-големи от минималната заплата, която се вдигна от 1 януари. С решение на Министерския съвет от началото на 2023 г. минималната работна заплата се вдигна със 70 лева и стана 780 лв.

По последни данни на институцията пенсиите с наложени запори са близо 5500, съобщиха от Националния осигурителен институт.

Срокът за изплащане на тези пенсии е съобразен с необходимостта от технологично време за обработка на новите размери на удръжките от тези плащания след обнародваното в Държавен вестник на 3 януари постановление за вдигане на минималната заплата.

След направените преизчисления преводите ще бъдат извършени в зависимост от начина на изплащане на всяка пенсия – с пенсионен запис, ако се изплаща чрез пощенска станция, или с допълнителен превод по личната платежна сметка на пенсионера, ако се изплаща чрез банка или друг доставчик на платежни услуги.

Размерите на удръжките от пенсиите, за които е допустимо налагането на запори, се определят в зависимост от размера на минималната работна заплата за страната. Принудителното изпълнение може да има само върху пенсии с месечен размер над минималната работна заплата. Не се правят удръжки от пенсиите под този размер. Посочените ограничения не се прилагат за удръжки от пенсиите за издръжка.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

- Реклама -

Последни новини