32.8 C
София
събота, 22 юни 2024 г.
Категории:

Пентагонът: Полското предложение за самолетите МиГ-29 не е разумно

Американското военно министерство заяви, че не смята за „разумно“ предложението на Полша да предостави своите самолети МиГ-29 на разположение на САЩ в база в Германия, предаде Ройтерс. Варшава направи това предложение в отговор на призивите на Украйна да й бъдат изпратени изтребители.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че перспективата самолети да излитат от база в Германия, която е американска и натовска, за да навлязат в оспорваното с Русия небе на Украйна, „буди сериозно безпокойство в НАТО“.

„Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници в НАТО по този въпрос и по трудните логистични предизвикателства, които крие той, но не смятаме предложението на Полша за разумно“, допълни Кърби.

Решението на Полша да предостави всичките си изтребители МиГ-29 на разположение на САЩ не е било предварително консултирано с Вашингтон, заяви американският заместник държавен секретар Виктория Нюланд на изслушване в комисията по външна политика на американския Сенат. „Така че според мен това беше изненадващ ход от страна на поляците“, допълни тя, цитирана от БТА.

Нюланд добави пред сенаторите, че ще се включи в работата по изготвянето на отговора на Вашингтон на предложението на Варшава за предоставяне на самолетите. Тя добави, че най-важното сега е да се направи оценка на това какви са най-неотложните нужди на Полша с оглед на това, че е пряк съсед на Украйна.

По думите на Нюланд Вашингтон обмисля възможността за разполагане на полска земя на ракетни комплекси „Пейтриът“.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини