spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
15.3 C
София

Петима са задържани за катастрофата, убила двама полицаи

Избрано

Петима души са задържани след тежката катастрофа с автобус с мигранти, при която загинаха двама полицаи, съобщиха от МВР. Сирийски гражданин е арестуван веднага след инцидента. Още двама сирийски граждани са задържани в хода на специализирана полицейска операция на територията на Първомай и Стара Загора. Освен тях са задържани и двама български граждани.

От следи по пътното платно става ясно, че е имало преследване между автобус с чужда регистрация и полицейски екип. Патрулът е направил опит да препречи пътя на автобуса, когато е станала катастрофата. На място има екипи на пожарната и полицията.

Мигрантите са били в багажника на автобуса. Става дума за 48 души, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев пред медиите. По-късно стана ясно, че мигрантите са били 47. Сред тях няма тежко пострадали, някои са настанени в бургаската болница.

От мястото на инцидента вътрешният министър Иван Демерджиев коментира, че каналджиите са обявили война на държавата и тя ще отговори с цялата си мощ. По думите му през следващите дни ще има интензивни мерки, такива каквито не са провеждани до момента – по превозните средства, по каналджиите, по служителите на МВР, които им съдействат. „Очевидно има лица, които се занимават трайно с това. След няколко дни ще се постарая да няма повече такива“, каза министърът.

Според Демерджиев основната причина за инцидента е „недокрай прецизното изпълнение на функциите на „Гранична полиция“. Министърът посочи, че не органите на полицията в Бургас е трябвало да пресрещат мигрантите, а те е трябвало да бъдат спрени, преди да минат границата. „Тези две момчета са изпълни дълга си. Имам големи претенции към органите на гранична полиция и ще взема мерки в тази посока“, посочи той.

Демерджиев припомни, че наскоро директорът на „Гранична полиция“ Деян Моллов беше преместен като зам.-директор „с основна цел да се занимава само с мигрантския натиск“. Сега Демерджиев очаква до края на деня Моллов да подаде оставката си.

В този автобус са пътували 47 души, включително жени и деца. Министърът допусна, че „можеше да съберем и 47 трупа“, ако служителите на реда са предприели по-резки действия по преследването му. „Ситуацията е била такава, че в стремежа си да не бъдат засегнати пътниците в автобуса полицаите са рискували живота си“, обясни Демерджиев.

Министърът посочи още, че от 2 седмици в МВР интензивно се работи по данни, че служители на министерството са замесени в схемите с нелегални мигранти. „Ще сме безкомпромисни. Не мога да си обясня при такова насищане с личен състав по границата, как такива големи групи мигранти са достигнали до вътрешността на страната“, подчерта Демерджиев.

2 са лицата, които са отговорни за цялото това придвижване. И двамата са от бежанския център в Харманли, посочи още министърът. Единият от тях е задържан веднага, а вторият – шофьорът, е заловен около обяд край Първомай. И двамата са сирийски граждани със статут на хуманитарни бежанци. Полицията проверява бежанските центрове за лица, които се занимават с подобна дейност. „Другата седмица имаме амбиция да приключим дейността им“, зарече се той. Тези лица или ще бъдат изправени пред закона, или върнати по родните си места, каза още министърът.

По думите на Демерджиев разследващите знаят откъде са натоварени мигрантите и това дава яснота откъде са влезли. „Това е доста сложен район, пресечена гориста местност, трудна за покриване. Като встъпих в длъжност установих, че не е добре обезпечен с техника“, продължи Демерджиев.

От изявлението на Демерджиев се разбра още, че катастрофиралият автобус изобщо не е трябвало да бъде в движение. Той е собственост на хасковска фирма, тя го е купила от кърджалийска фирма. Задържат е собственикът, който го е предал на тези две лица, каза министърът.

По думите на министъра мигрантският натиск е нараснал в пъти и с всеки ден става все по-голям.

Автобусът е обявен за продажба преди повече от месец, показва справка на Нова тв в сайтове за продажба на употребявани автомобили. В обявата е описано, че той е в отлично техническо състояние, има само няколко замъглени странични стъкла.

Окръжният прокурор беше категоричен, че катастрофата е „съзнателен, целенасочен умишлен акт“. По думите му автобусът не е напускал пределите на страната. Мигрантите са се качили в района на Малко Търново и Звездец.

Пред Нова тв зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев разказа, че преди катастрофата е имало два опита автобусът да бъде спрян и проверен на КПП-та на гранична полиция, разположени през няколко километра преди Бургас. Шофьорът му обаче не се е подчинил. Третият опит е бил направен от служители на областната дирекция на МВР в града. При него е станал и инцидентът. Станев отрече регистрацията на автобуса да е турска, но не посочи каква е. Той отказа подробности с аргумента, че текат следствени действия. По информация на БНТ регистрационните табелите на автобуса са нидерландски, като не отговарят на марката и модела на превозното средство, тоест – най-вероятно на автобуса са сложени крадени номера. „Това към момента не може да се потвърди“, посочи Сийка Милева.

Над 300 души ще бъдат изпратени да пазят границите ни, ще се използват дронове, за да се намали мигрантската вълна. Това заяви пред Нова тв служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

 

Последни новини