- Реклама -

- Реклама -

3.2 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Петков: В списъка са Пеевски, Горанов и дори Борисов

Дадохме тези деветнайсет души, за които събрахме публична информация, на двайсетия, за който също има публична информация. Това заяви Кирил Петков за Нова тв.

Премиерът заяви, че сред имената, които е дал на главния прокурор, са Делян Пеевски, Владислав Горанов и дори Бойко Борисов, но последният фигурира като „специфично“ лице, свързано с разследването „Мата Хара“.

„Кой не е видял пачките и кюлчетата? Защо не е разпитана Мата Хари? Сериозни имена като Маджо… всички говорят, но никой не смее да повдигне въпроса… Делян Пеевски в момента седи на първия ред в парламента. Това са неща, които всички знаем и ние решихме да ги кажем“, заяви премиерът и добави:

„Дадохме тези 19 човека, за които има публична информация на 20-ия, за който също има публична информация“.

Според Петков корупцията е структурирана от няколко центъра, около които има много хора, които ги обслужват. „Но водещите хора не са чак толкова много – 40-50“, добави той.

Премиерът Петков разкри подробности от срещата си с главния прокурор Иван Гешев на 4 февруари, след което той и неговият началник на кабинета Лена Бориславова бяха извикани на разпит в прокуратурата.

„Главният прокурор дойде при мен да говорим, моята врата е отворена за всички. Заявих му, че специализираното правосъдие трябва да бъде закрито. Попитах го на тази среща защо нямаме резултати в борбата с корупцията. Той ме попита: резултати по какво. Аз отговорих: резултати за това, за което всяко българско семейство говори. Той попита: като кой например. Аз споделих тези имена и той… тръгна да ме призовава“, разказа Петков.

Премиерът уточни, че имената в списъка са събрани от „моите съветници, моя отбор“.

„В България сме заливани от информация. На базата на журналистическите разследвания събрахме тези данни“, каза Петков и добави, че според него ще бъде успех да бъдат изчистени поне тези случаи, които излизат, когато ги напишем в Гугъл: Ако с тези фигури се справим и прокуратурата си е свършила работата, това ще е добро начало.

Петков подчерта, че оттук нататък никой няма да прикрива бездействието на Прокуратурата.

Той заяви, че не знае какви са сигналите, на базата на които правосъдният министър Надежда Йорданова ще поиска оставката на Иван Гешев, но добави, че тя ще направи всичко от себе си, за да бъде аргументирана тази оставка.

Петков се надява Законът за КПКОНПИ да бъде един от първите, които ще бъдат приети, но това ще стане след гласуването на Бюджет 2022. Той заяви, че искат да разделят тази структура на две, като едната от тях ще има разследващи функции. Начело на тази структура те търсят човек от чужбина, който да не е свързан с българската действителност и който има качествата на разследващ. Още не са намерили такъв човек. „Дал съм задача да видим кой от българската диаспора има такъв опит и ще се свържем с него“, каза Петков.

На въпрос какво мисли за бившия правосъден министър Иван Демерджиев, премиерът заяви, че го харесва и че това е човек, който иска да има промяна, но с него не е говорено за конкретна позиция – в МВР или някъде другаде.

Министър-председателят коментира и решенията на Съвета за сигурност, който той свика вчера за Украйна. „Един от най-големите рискове за България е, ако Русия атакува Украйна, слагат се много високи санкции и Русия спира износът на газ… Трябва да имаме ясен план, това е националната сигурност и трябва да сме готови“, каза той.

Попитан дали на територията на България ще бъдат разположени американски военни, Петков заяви, че за момента може да потвърди това, че ние правим български батальон, който ще е под българско командване. Но в него най-вероятно ще има някакви дефицити, защото през годините е купувано оръжие и оборудване, но не систематично, така че да бъде окомплектована напълно една единица.

Бихме поканили съюзнически сили, ако имаме дефицит, добави той.

Петков потвърди, че ще има забавяне на доставката на изтребителите Ф-16 Блок 70 с може би две години, което означава, че тези машини могат да пристигнат у нас през 2025 г. Една от причините това да се случва е и коронакризата, която наруши веригите на доставки.

Петков е категоричен, че страната ни няма да загуби своя суверенитет.

По отношение на самата коронакриза премиерът допусна, че зеленият сертификат може да отпадне през април. Но за това трябва да са налице следните предпоставки: или ваксинацията да се увеличи и да достигнем 60% ваксинирано население, или да спадне сериозно броят на заетите интензивни легла в болниците, т.е. вълната да е отминала и да няма опасност за здравната ни система и хората.

Петков коментира и дали Борис Бонев ще е техният кандидат за кмет на столицата.

„Работим по 20 часа на ден. Ние от сутрин до вечер сме като едни пожарникари. Работим всеки ден, за да премахнем по някоя криза. Не сме успели да погледнем още към местните избори“, каза той.

Премиерът не коментира и име за бъдещ директор на БНБ. Той уточни, че в България има достатъчно хора със знания, които могат да заемат поста и добави, че има свой фаворит, но отказа да назове име на този етап.

Спекулации с Плана за възстановяване не би трябвало да има, категоричен е премиерът.

„Той беше изпратен в Брюксел, имаше корекции, ние дадохме предложения за такива. Сега се обсъждат и отзивите са добри. От наша страна нищо не се забавя. Направихме и нещо много важно – заместихме парогазовата централа с възможност за слънце и батерии. Няма риск да загубим парите по Плана. Важно е обаче да ги изхарчим по най-добрия начин“, обясни Петков.

Премиерът каза, че метрото е основен приоритет на управляващите. „Пари за него ще има от държавния бюджет”, добави той.

Като най-голям успех на своето управление Петков посочи справянето с ковид кризата.

„Грешки правим непрекъснато, никой не се е родил научен. От сутрин до вечер критики. Но ние правим най-доброто, което можем и го правим с ясното намерение, че искаме да направим промяната. Като отбор и коалиция правим правилните неща“, убеден е министър-председателят Кирил Петков.

Източник и снимка: БГНЕС

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -