- Реклама -

- Реклама -

3.2 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Петков: Еврокомисията ще разговаря с „Газпром“ от името на всички страни

ЕК ще разговаря с „Газпром“ от наше име. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Кирил Петков. 

„Включи се идеята за потенциален таван на цените, но това трябва да бъде анализирано от ЕК – трябва ли да има, до каква степен. Ние отиваме заедно и казваме – искаме по-добри условия, искаме по-добри цени. Идеята е да купуваме заедно газ от трети страни, включително от Русия. Това означава, че ЕК ще преговаря с „Газпром” от наше име. Това е съвсем различно, отколкото една България с малко консумация да отива на преговори с гиганта. Включи се идеята за потенциален таван на цените. ЕК трябва да анализира дали трябва да има такова нещо. При всички случаи това, че ще може да преговаряме заедно променя играта. Вече отиваме заедно и казваме, че искаме по-добри условия и цена. Това е много важно за България, както знаем договорът ни изтича тази година“, коментира премиерът.

Урсула фон дер Лайен ме извика и каза, че са готови с техническата част на Плана за възстановяване и развитие, отбеляза Петков. „До две седмици тя ще дойде в България. Министерство на финансите движеше процеса, Министерство на икономиката, Министерство на енергетиката. Всички те работиха много, за да стигнем дотук. Разбира се трябва да се намалят емисиите, но това не е свързано със затваряне на Маришкия басейн. Всички критики, които бяха към нас – защо се бавите, сега 2 месеца по-късно всъщност имаме много по-добър План за възстановяване“, отбеляза Петков.

„Прокуратурата вече няма избор. Тя се страхува, че всичките данни, които преди бяха тайна, вече са в ръцете и на Европрокуратурата“, заяви премиерът.

„Битката ще е дълга. Промяната ще е бавен процес. Всички очакваме тя да случи бързо. Всяка стъпка има значение. Представете си, че ако не бяха случили арестите и ако не бяхме се свързали с Европейската прокуратура, никога нямаше да стигнем до този резултат“, поясни министър-председателят.

Източник: бТВ

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -