- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Премиерът Кирил Петков: Имаме три ясни изисквания за Северна Македония

Избрано

Понеже в последните дни чувам неверни твърдения, че правителството има две външни политики, искам ясно да заявя, че България има три ясни изисквания, за да има прогрес по темата за Северна Македония. Това обяви премиерът Кирил Петков след среща с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи. 

„Първо – спазване на рамковата позиция, която беше приета от българския парламент.  Включване на българите в Северна Македония в конституцията на РСМ, за да бъдат защитени техните права. И три – Договорът за добросъседство да се изпълнява. Просто и ясно”, подчерта министър-председателят.

С Вархеи той посочи, че е имал конструктивен диалог. Заедно работят, за да се види дали е възможно Европейския съюз да бъде гарант за тези три условия.

„Аз ясно заявих, че както преди – така и сега, това са трите условия, за които винаги сме говорили. Когато някой прави едностранни фалшиви новини или се опитва да изведе политически дивиденти на гърба на тази тема, нека да застане с човека, който му е казал това, и да каже какво точно е имал предвид”, каза още Петков.

Не можем да продължим по-нататък към процеса на присъединяване на Северна
Македония към ЕС без всички държави членки да одобрят това. Все още очаквам
подкрепа на една държава, именно България и работим за това с всички тези
разговори, които проведох тук, както и в Скопие“, заяви европейският комисар по
съседство и разширяване Оливер Вархеи.

 

Снимка: МС

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини