- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
6.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Петков към Нинова: За тези решения утрото е по-мъдро от вечерта (обновена)

Избрано

„За тези решения утрото винаги е по-мъдро от вечерта“, заяви премиерът в оставка по повод думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че няма да преговаря с „Продължаваме промяната“, ако Кирил Петков пак е техният кандидат за министър-председател.

Петков заяви, че по време на извънредното изслушване в парламента е станало ясно, че решението за изгонването на руските дипломати е дълъг процес, започнал още през март.

„Доста служби са били включени в тази задача. В момента не сме в нормална ситуация, войната предизвика нова ситуация в ЕС. Стана ясно, че реално руското посолство продължава да има над 40 служители, което е голяма бройка в сравнение с европейските държави“, каза той.

Премиерът в оставка каза още, че е имало опити за политически маневри по време на изслушването, но че се надява депутатите да са се запознали с реалните факти.

Видя се, че работата по въпроса с изгонените руски дипломати не се води отскоро, а е започнала още през март – има доклади, след това 3 доклада от ДАНС, след това Съветът за сигурност с всички служби, заяви премиерът в оставка Кирил Петков днес в кулоарите на Народното събрание след преговори с парламентарната група на БСП.

Цялата институционална машина е работила по този въпрос от дълго време. Но допуснах комуникационна грешка, призна още Кирил Петков днес в кулоарите на парламента, според когото е трябвало новината за експулсирането да бъде съобщена от отговорните институции, а не от него.

„Диалогът продължава. Важните теми остават на заден план. Важното е какво се случва с цените, с плана за възстановяване, с антикорупционните закони… Въпросът е да избегнем кризисна точка, която не е от чак такова голямо значение… Остават 43 служители в руското посолство, малко страни в Европа са с толкова“, посочи Петков.

Той допълни, че не взима сам решения и днес ще има заседание на Изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов от своя страна обясни, че руската шпионска школа е сериозна и трябва да се отнасяме с уважение към тях, тъй като те използват всички възможни средства и са правели именно това в България:

„Става дума за две групи лица и за две основания. Едната се състои от дипломати, другите са персонал, който също е дипломатически персонал, но без статут на дипломати. Едното основание е за неприсъща дейност, а другото е с установяване на пропорционалност на руското представителство с нашето в Русия“, обясни в кулоарите Иванов.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини