- Реклама -

- Реклама -

10.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Петков: Към 20 март отпадат зелените сертификати

Зелените сертификати у нас ще отпаднат към 20 март. Това съобщи премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг.

„Както се вижда и на картата с регионите – червеният цвят отстъпва на жълтия. Цялата страна влиза в етап две и етап три. Очакваме със скоростта, с която се движи, да стигне и до етап 1, което означава, че България ще мине в зелена зона. Без масово затваряне на училища и бизнеси се справихме с вълната от Омикрона“. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг.

„Успяхме да прогнозираме, че някъде към 20 март ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната, произлизащи от зеления сертификат и той да е действащ единствено относно европейския регламент за пътуване“, допълни Петков.

Здравният министър проф. Асена Сербезова обяви, че с постепенното облекчаване на мерките не означава, че не си заслужава да се ваксинираме. „Напротив – заслужава си, това се вижда в болничните заведения. 90% от хората, които губят битката с болестта, не са били ваксинирани. Трябва да се научим да живеем с вируса“, посочи тя.

Главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че след две години ограничения, проблеми и трудности идва моментът, в който можем да кажем, че нещата вървят добре. Спадането на заболеваемостта бележи ръст в последните 3 седмици. Спадът е 24,8% за последната седмица. Тази седмица очаквам заетостта в болниците да паднат под 5000. „На базата на този анализ ние възприехме методиката, ползвана и в някои други страни в ЕС, на тристъпково облекчаване на мерките“, заяви проф. Кунчев.

Първата стъпка, която ще влезе в сила от 24-ти февруари, дава възможност на всеки собственик на обект с обществено предназначение, да допуска посетителите без зелен сертификат, той остава за служителите. Допуска се посещението на до 12 деца при присъствени езикови обучения, центрове за развитие на личността – това са организации, които дълго време бяха ограничавани“, посочи той.

От 5 март влиза втората стъпка – изцяло отпадане на зеления сертификат в обекти, всеки ще може да ги посещава. Изискването остава за персонала. Провеждането на присъствени езикови и обучителни занимания стават при изискване за физическа дистанция и редовно проветряване без каквито и друго да е ограничения. Допуска се смесване и на паралелки. Провеждането на граничния здравен контрол също ще се променя – всеки ще може да влиза в страната, със зелен сертификат, какъвто и да е той, безпрепятствано“, коментира още той.

На 20 март се очаква посещенията на дейности и услуги да може да се извършва без ограничения. Присъственото обучение в университетите също няма да изисква зелен сертификат.

Припомняме, че зелените сертификати бяха въведени през октомври. Те служат основно за посещение в търговски центрове, молове, дискотеки, заведения за хранене, казина, спортни зали и фитнес центрове и други обекти, разписани в заповед на министъра на здравеопазването. Някои от тях се признават и за пътуване в ЕС, като част от Европейския цифров COVID сертификат. Той обаче вече е с валидност от 9 месеца от поставената ваксина срещу COVID-19.

 

Източник: Нова

кадър: Нова

- Реклама -

Последни новини