29.8 C
София
събота, 22 юни 2024 г.
Категории:

Петков: Мораториумът върху тока може да отпадне с новия КЕВР

„Мораториумът върху цената на тока трябва да отпадне, когато КЕВР е с нови хора, така че да сме сигурни, че техните решения ще защитават всички граждани“, заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти.

„Бях информиран, че има много сериозни причини за смяната на ръководството на „Булгаргаз“ – изборът на доставчици, как част от търговските сделки са били направени, изглежда, че са се случвали на база неправилни или грешни решения, но резултатът е един и същ  – имаме по-високи цени на газа, отколкото трябва да имаме. Не може да се събуждаме на 1 януари и КЕВР да каза, че цените на газа трябва да се качат с още 30%“, коментира Петков случващото се в газовото деружество.

Премиерът каза, че  изборът на новото ръководство е изцяло на БЕХ и енергийния министър, но очаква, че този тип решения на предишния борд няма да бъдат взети занапред.

„Най-вероятно част от решенията има договорености, от които не можем да избягаме като държава, но се надявам следващите да не вземат такива“, каза Петков.

По думите му, ако имало работещ регулатор, то той щял да постави под съмнение искането на „Булгаргаз“ за повишение на цените.

„Автобиографиите на всички тези хора ще бъдат гледани критично. Аз се доверявам на министър Николов, а той на БЕХ, че тези хора са годни да свършат работата“, каза Петков

„Човек, за да взема независими решения, трябва да има независим ресурс. Европа не трябва да чака да е консуматор на сигурност, а да е създател. Но не трябва да има прекалено много паралелни съюзи и общата европейска армия трябва да надгражда НАТО“. Така коментира предлаганата от френския президент Еманюел Макрон обща европейска армия премиерът Кирил Петков.

„От Северна Македония можем да искаме всичко. Много важни български приоритети, които наистина са важни. Но крайната цел е, докато запазваме българското си достойнство, да имаме истинско добросъседство. Крайно време е да спрем да мислим Балканите националистически, а като регион. Това е пазар с големината на Франция и можем да сме много по-успешни“, коментира още министър-председателят. Той цитира любимия си разказ на Чехов как човек, който иска прекалено много накрая не получава нищо.

„Сега казваме: проблемите са си проблеми, трябва да работим по тях, но нека работим конструктивно, та където можем заедно да спечелим да го направим, каза още Петков за новия подход на България в преговорите с РСМ. Надявам се този нов поглед да ни позволи по-лесно да решим проблемите, които в момента изглеждат нерешими“, обясни премиерът.

„Ако мислим какво можем да направим, националистите ще увиснат. Но сега ще видите, ще се увеличи това говорене и в България, и в Северна Македония, но постепенно няма да има значение, добави Петков. Не може обаче да се забравя историята и не трябва да се пренебрегва“, каза още министър-председателят.

„До този момент говорим в историческата комисия само колко големи разлики имаме, а трябва да погледнем нещата, върху които се съгласяваме. Има важни исторически фигури, върху които се обединяваме, а тези съгласия дори не са формално обявени. Нека тези неща да ги направим факти, да ги вкараме в учебните програми и така ще напредваме“, заяви още Петков.

„Важно е да се разбере, че когато има наслагване на пропаганда, а по време на югославския режим е имало огромна, ние не можем да го игнорираме и е нужно време за изчистването и. Пускайки Северна Македония по пътя към Европа не е пускане в Европа. Има едни 15 години. И ако направим процес историческата истина да се разкрива, имаме период от 15 години, в който можем да работим“, обясни той.

„България като суверенна държава никой не може да ни налага каквото и да било“, каза Петков по повод исканията на Русия НАТО да се изтегли до границите си от 1997 г. и да няма войски в България и Румъния.

„За първи път с българския батальон се поставяме като първа категория страна в НАТО. Лидерство е да кажеш – български командири, български войски. Когато определим батальона като български, даваме шанс на нашата армия да покаже, че може. Ние имаме дефицити и сме готови да приемем попълването им от съюзнически войски. Сега вече почваме да попълваме тези дефицити, а не да се харчат пари за отбрана, защото някой искал да си купи нещо“, разясни премиерът защо правителството предложи български части да усилят източния фланг на НАТО на наша територия, а не да се приемат съюзнически части.

„В България темата русофили-русофоби има дълги корени. Стига толкова, ние трябва да сме българофили и трябва да мислим как всяко наше действие се отразява на позицията ни в света. Единствените, които ще защитават българския интерес сме ние“, коментира още Петков.

„ЕС е един от най-демократичните и проспериращи съюзи в света и в тази рамка трябва да направим оптималното за България. От тази гледна точка отношенията ни трябва да са нормални с всички, но не можем да си затваряме очите за нарушаване на международното право“, каза премиерът.

Министър-председателят говори и за управлението на кризата и епидемията от коронавируса.

„Не затваряме никой за нищо докато цената на това не започне да е опасност за нечий живот“, обясни Кирил Петков. „В момента работим по прогноза за пет дни и има предвидимост на мерките“.

„Надявам се в по-топлите месеци тази вълна да изчезне. И се надявам, че хората осъзнават, че като се ваксинират не само спасяват себе си, но и намаляват риска да затворим цялата икономика. Мантрата аз си решавам не е вярна. Освен за себе си решаваме и за цялата икономика и е време всеки да си поеме отговорността. Ако се ваксинирате днес, гласувате да не затваряме икономиката и училищата“, заяви още Петков.

„Ако КПКОНПИ е независима и има разследващи функции няма да има скрито-покрито въпреки прокуратурата“, каза премиерът защо управляващите искат промени в антикорупционната комисия.

Специално внимание в интервюто бе отделено на санкционираните по закона „Магнитски“ българи.

„Този закон показа огромна дупка в нашите възможности да си решаваме сами проблемите. Сега се мисли за закон, който да регулира това отношение с „Магнитски“, за да няма обвинения, че друга държава решава нещата при нас. Но и да се установи защо всички наши органи са изпуснали това, което САЩ вижда от 8000 км. Ако антикорупционната комисия я направим в работещ вид, ще адресира точно този проблем“, коментира по темата Петков.

„Нямаме 100 дни, не спим достатъчно и работим здраво и имаме голям прогрес. Погледнете резултатите. Г-н Цацаров, колкото и да е недоволен от това за отнетия допуск, все пак си подаде оставката“, каза още Петков.

„До този момент и четирите коалиционни партньора работим в рамките на споразумението и коалицията ще се движи силно и стабилно, докато спазваме правилата и не си затваряме очите пред проблемите на някой от партньорите“, коментира още Петков.

В ефира на Дарик радио Кирил Петков получи и наградата за политик на годината.

„Няма такова нещо като политик на годината, има екип и правилното е екипът на Кирил Петков да е носител на наградата“, прие я той.

Източник: Дарик радио

снимка: Дарик радио

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини