16.8 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Петков обеща: Българите в Северна Македония ще имат равни права

„Правата на българите в Република Северна Македония са огромен приоритет“. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на днешното си изслушване в парламента, където даде информация на депутатите за резултатите от взаимните визити на политически делегации от двете страни. 

„Българският интерес ще бъде защитен. Българите в Република Северна Македония ще имат равни права“, увери Петков. Той даде за пример заявеното политическо намерение от страна на премиера Димитър Ковачевски хората с българско самосъзнание да бъдат вписани в конституцията, без да се ангажира със срокове.

От парламентарната трибуна Петков разказа, че премиерът Ковачевски е дал личния си телефонен номер на кореспондента на БТА в Скопие, по време на посещението на двамата в пресклуба на медията, като лично се е ангажирал да реагира в случай на евентуален вандалски акт.

Най-доброто за България е да имаме добросъседство, да имаме отворени граници, правата на българите да са защитени, каза още Кирил Петков. „Следващите 10 години ние трябва да работим с Република Северна Македония и този мониторингов механизъм срещу дискриминацията и потъпкването на човешките права да бъде реално използван“, добави премиерът.

Петков съобщи, че България и Северна Македония подготвят съвместно честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев. Честването на годишнината от рождението на революционера е на 4 февруари.

Източник: Труд

снимка: Труд

Последни новини

- Реклама -