- Реклама -

- Реклама -

10.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Петков: Опитваме се в кризата да завъртим от проблем към възможност

Опитваме се да използваме настоящата криза като някаква възможност. Въпреки тежките ситуации, се стараем да поставяме положителен знак. Не изпускаме опция да завъртим проблемите към възможност. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на среща с представители на бизнеса във вторник.

Министър-председателят коментира и работата на управляващата коалиция. Той категорично заяви, че няма да бъде премиерът, който ще подаде ръка на ГЕРБ. По думите му това била партия, която е „крала от България толкова години”.

Опасенията за разногласия в коалицията Петков обясни със старанието на БСП да балансира между симпатиите на голяма част от избирателите си към Русия и настоящата ситуация с войната в Украйна. „БСП все пак успяха да запазят посоката на ЕС и НАТО”, заключи Петков.

Той каза още, че в настоящата ситуация е нормално Русия да води хибридна война. „Хибридните атаки не са някакъв мираж. Има сериозни инвестиции в съобщения и новини, които непрекъснато се опитват да разклатят ситуацията, не само у нас, но и в Европа и по целия източен фланг. Нашите политически сили обаче също са готови да се въвлекат в тези хибридки, за да извлекат минимални политически дивиденти. Това вече е предателство”, заяви премиерът в коментар на казусите с паниката при купуването на олио и горива.

„Правим неща, които вярваме, че са правилни. Следим ситуацията с войната в Украйна. По отношение на бежанците – всяка една система, която моето правителство имаше, беше продънена. Агенцията по бежанците може да обработва по 30 души на ден, а у нас влизат по 2000 – 3 000”, каза още министър-председателят.

По думите му тази система никога не е поемала толкова хора. „Предишната система беше: дайте да ги вкараме в едни лагери и да обработваме по 30 души на ден. А сега имаме майки с малки деца. Всички ведомства започнаха да работят от нулата. Ние нямахме някакъв план”, посочи още Петков.

Той подчерта, че справянето с тази криза е работа не само на правителството, а всички „трябва да запретнем ръкави”. „Нямахме план за сценарий „Чернобил 2”. Решихме да закупим допълнително пшеница, за да не ядат децата ни радиоактивен хляб, ако реколтата в България се окаже заразена. Проверихме и какво се случва с бомбоубежищата. Те не са пипани от 30 години – има едно ремонтирано, но там се е спукала тръба и то е наводнено. Имаме противогази за всички. Те обаче са неработещи и просто са складирани, защото не знаят какво да ги правят. Проверихме и ситуацията с йодните таблетки – нямахме такива. Сигналната система пък не работи, защото на много места няма батерии”, обясни Петков.

 

Източник: Нова

снимка: Нова

- Реклама -

Последни новини