20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Петков определи като престъпление и предателство „хибридните атаки“ на ГЕРБ

В ситуация на война е логично да се очаква, че ще има хибридни атаки, идващи от Русия. Той обаче определи като престъпление и предателство подобни атаки на българска почва, като даде за пример поведението на ГЕРБ в социалните мрежи. Това коментира премиерът Кирил Петков по време на традиционната среща на бизнеса с правителството, организирана от „Капитал“.

Той отново даде пример с профила във „Фейсбук“ на младежката организация на ГЕРБ, като обяви, че през него само за една вечер са спонсорирани публикации за над 2 млн., за да се използва несигурността, идваща по линия на войната, да се всява паника. Той определи това като престъпление, само за да се извлекат политически дивиденти от партията.

„Там имам по-негативно чувство в сравнение с руската хибридна война. Така че тези бананови кори, които идват от руски хибридки, ще ги поемем, но българското предателство ме отвращава“, посочи той, като изрази надежда, че в крайна сметка след създаване на паника за различни видове стоки, горива, олио, а после и други, хората най-сетне ще осъзнаят, че са манипулирани и няма да се поддават на паниката.

Петков подчерта, че освен това хибридните атаки не са мираж, не са нещо, за които се пише във „Фейсбук“, а са подплатени и с действия, които целят да създават трусове. Даде пример със случилото се на Трети март на Шипка, когато бе освиркван и замерян с топки сняг, за което за пореден път обвини привърженици на „Възраждане“, които малко преди това са имали няколкочасова среща с руския посланик в София.

С използването на кризата за възможност илюстрира и привличането на „Гугъл“ в България като един от използваните аргументи е бил това, че тяхната платформа за справяне с хибридни атаки би била по-конкурентоспособна, ако се развива от място като България, която в момента е обект на много такива. „Елате да си играете в пясъчника на България, когато ни бомбардират хибридни атаки и да създадете продукт на базата на този опит“, казали управляващите на технологичната компания и тези аргументи били приети, разказа премиерът.

Посочи, че отбраната е като отделни точки върху лист, които не са свързани и затова не са цялостна система, а в този й вид може да служи само за мишена. Ние се движим като луноходи, опитвайки се да изградим структури и координации, които не съществуват.

Петков даде пример с това, че заради тази ситуация е направен преглед на състоянието на отбраната, скривалищата, наличните запаси.

Той разказа, че България изобщо не е имала план за подобна ситуация, че Агенцията за бежанците не може да обработва повече от 20-30 души на ден, че не е имало система за координация между отделните ведомства в такава ситуация и всичко е трябвало да започне от нула. Даде пример и с това, че включително няма план при повишаване на радиацията, каквито опасения е имало, когато горя административна сграда в района на Чернобил. С това мотивира и решението на кабинета да купи пшеница, защото ако се било стигнало до радиоактивно замърсяване на следващата реколта, да не ядят хората радиоактивен хляб.

За споровете със земеделските стопани по какъв механизъм да стане купуването на пшеница, той обяви: „Свободен пазар е, но моите деца няма да ядат радиоактивен хляб“.

Състоянието на скривалищата в страната определи като „непипани“ от 30 г., а противогази има, само защото е струвало пари да бъдат вече изхвърлени.

Премиерът призова да се прави разграничение между привързаността на българите към руската култура, към приятелите им, каквито самият той обяви, че има в различни части на Русия, от режима на Путин.

„Тези две неща не са едно и също. Затова исках да коленича на Шипка, където руски воини са си дали живота за България“, обясни той. Посочи, че сега се появява възможност в България да се проведе дебат, който не е проведен за 70 години. Според него този дебат е за това какво е да си българин, какво е отношението на България към Русия.

„Много обичам руската литература, изкуство, имам приятели, но това не може да бъде сложено под една шапка и да подкрепям Путин“, подчерта той. Точно по тази линия смята, че най-трудно е било на БСП заради членовете на партията, които традиционно изпитват топли чувства към всичко, свързано с Русия. Поздрави партията, че е подкрепила мерките срещу Русия. За тях е много по-трудно да разграничат любовта към руския народ на техните избиратели от мерките за режима на Путин“, посочи той, въпреки че БСП не подкрепи санкции срещу Русия в декларации, приета от Народното събрание.

Този път България няма да бъде на кръстопът, взели сме завоя, просто трябва да го отстояваме, посочи той в коментарите си за позицията на България за инвазията на Русия в Украйна. Посочи, че този път страната е избрала да не се снишава „на тревата“ и да чака решението на Великите сили. „Лично мен това за великите сили много ме дразни… Затова голямото решение на България бе да вдигнем глава, че сме за санкциите и не сме сателит“.

Обяви за разговора си в понеделник вечер с Камала Харис, вицепрезидент на САЩ, че се обадила да благодари за позицията на България и за подкрепата й за Украйна, както и за ясната позиция на българското правителство. Двамата обсъдили и това как националната корупция е свързана с геополитиката и влияе върху Русия.

Източник: Дневник

 

Последни новини

- Реклама -