35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.
Категории:

Петра Влъхова грабна златото в слалома в Пекин, Вукадинова отпадна

С магическо второ спускане Петра Влъхова заличи пасива си от 0.72 секунди след първия манш словачката грабна златния медал в женския слалом на Олимпийските игри в Пекин.

Петра Влъхова

№1 в слалома през този сезон се възползва максимално от факта, че трасьор на втория манш бе нейният треньор Мауро Пини и записа най-доброто време в него. Това ѝ позволи да се изкачи от осмо до първо място на финала, а на само 0.08 секунди зад нея остана световната шампионка от Кортина д’Ампецо 2021 Катарина Лийнсбергер.

Катарина Лийнсбергер

Австрийката бе седма след първото спускана, но загуби 0.14 на Влъхова във второто и трябваше да се задоволи със среброто днес. Бронзът отиде в ръцете на Уенди Холденер (Швейцария), която бе с 0.12 по-бавна от Влъхова в крайното класиране.

Уенди Холденер

Първа извън зоната на медалите днес се класира Лена Дюр, която бе начело след първа манш и имаше аванс от 0.72 спрямо Влъхова. Във второто си минаване по трасето обаче германката допусна няколко грешки, най-вече във финалната стръмна част, в която Влъхова бе много бърза, и загуби цели 0.91 секунди спрямо словачката.

Петра Влъхова, Катарина Лийнсбергер, Уенди Холденер

Титлата на Влъхова не дойде и без късмет и отпадания на нейни съпернички. Първото голямо име, което напусна надпреварата бе Микаела Шифрин (САЩ), която отпадна още в първия манш по-рано днес. Във втория най-сериозната претендентка да подобри времето на Влъхова бе Сара Хектор (Швеция). Олимпийската шампионка в гигантския слалом имаше аванс от близо половин секунда на последната контрола, но допусна грешка при влизането си в стръмната част на финала и един от коловете мина между ските ѝ.

Единствената българка в днешния старт Ева Вукадинова, която имаше драматичен първи манш, в който прави две спускания, не успя да завърши втория манш след грешка в средата на трасето. Българката участва днес въпреки контузията, която получи в гигантския слалом в понеделник, която е принуди да кара със специална шина на дясната китка днес.

Програмата на женските състезания по ски-алпийски дисциплини на Игрите в Пекин продължава в петък, когато ще се проведе супергигантският слалом. Утре отново е ред на мъжете да застана в стартовата къщичка, като за тях предстои състезание в алпийската комбинация. Тя ще включва един манш спускане (4:30 часа) и един манш слалом (8:15 часа).

 

 

Източник: sportal

Снимки: Gettyimages

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини