- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
10.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Петролният гигант „Шел“ обяви рекордни годишни печалби

Петролният гигант „Шел“ обяви рекордни годишни печалби от 32,2 млрд. паунда (39,9 млрд. долара) след като цените на енергията скочиха в резултат на нахлуването на Русия в Украйна. 

Това са най-големите печалби в 115-годишната история на базираната в Лондон компания. Енергийните фирми по принцип реализират рекордни печалби след руското нахлуване в Украйна и все повече се засилва натиска върху тях да плащат допълнителни данъци, тъй като обикновените домакинства се задъхват с нарастващите им сметки за ток и газ.

Миналата година британското правителство въведе такъв данък върху печалбите, за да подпомогне финансирането на схемата си за намаляване на сметките за енергия.

Главният изпълнителен директор на „Шел“ Уаел Саван е цитиран днес от британските медии да казва, че резултатите от последното тримесечие на миналата година, а и през цялата година, демонстрират силата на диференцираното портфолио на компанията, както и способността ѝ да доставя жизненоважната енергия за нейните клиенти в един нестабилен свят. „Вярваме, че Шел е в добра позиция да бъде доверен партньор“, изтъкна Саван.

Хората във Великобритания обаче продължават да се борят със спираловидно растящите разходи за енергия, които се подхранват от постоянна двуцифрена инфлация, коментира Скай нюз.

- Реклама -

Последни новини