- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Петте предизвикателства пред Байдън в Европа

Антъни ЗЪРЧЪР, Би Би Си

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с европейски лидери и съюзници днес. Срещата е на фона на международната криза, чийто край не се вижда скоро.

Кои са някои от най-големите предизвикателства, които стоят пред американския президент по време на това пътуване?

  1. Да демонстрира единство. Досега САЩ действаха заедно със своите съюзници, особено в първите дни на войната, когато се налагаха спешни решения, които стопиха някои традиционни пречки за консенсус. Но тъй като войната се проточва, с това расте и възможността за разногласия със съюзниците. Байдън ще трябва ги да убеди, че засилената решимост на НАТО не е временна, а вече е новото „нормално“.
  2. Бежанската криза. Полша пое по-голямата част от украинските бежанци, бягащи от руската инвазия. Отварянето на границите й за милиони бежанци постави значително напрежение върху страната, а ако кризата не се управлява адекватно, може да доведе до социални вълнения и икономическа нестабилност. В този момент е неотложно САЩ да гарантират, че нацията остава надежден член на НАТО.
  3. Военни решения. Въпреки че САЩ обещаха да предоставят на Украйна по-модерни средства за противовъздушна отбрана на далечни разстояния, оказа се, че това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Има основателни опасения, че предоставянето на определени видове ПВО на Украйна може да предизвикат руския отговор срещу НАТО, и да се затрудни логистиката за доставка на оръжия в Украйна, което не може да бъде осъществено без европейските съюзници на САЩ.
  4. Пътна карта за санкции. Смазващите международни санкции на Русия, наложени от САЩ и Европа, очевидно не могат да възпрат Русия да продължи мащабната си война в Украйна. Докато западните съюзници настояват, че щетите от санкциите ще се увеличат с времето, има нарастващ натиск върху американските и европейските лидери да намерят нови начини за „наказание“ на руската агресия.
  5. Въпросът за Китай. И Америка, и Европа ще трябва да положат координирани усилия, за да убедят Китай да се дистанцира от Русия, и ако е възможно, да бъдат по-категорични в своето осъждане. Заплахата от санкции срещу Китай, ако той открито помогне на Русия, вече надвисна над китайската икономика. Неотдавнашната подкрепа на Китай за участието на Русия в предстоящата икономическа среща на Г-20 предполага, че задачата няма да бъде лесна.       Източник: БГНЕС

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -