- Реклама -

- Реклама -

неделя, 5 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Петър Петров: Парламентът не разгледа два законопроекта на „Възраждане“, решаващи поставените проблеми от Венецианската комисия

Адвокатите Петър Петров и Цвета Рангелова – кандидати за народни представители от „Възраждане“, участваха в среща с Венецианската комисия към Съвета на Европа днес.

Срещата беше по покана на Министерството на правосъдието. Тя се проведе в НИП и бе във връзка с инициирани от Министерски съвет проекти за промени. Бяха обсъждани три теми: Ограничение на безконтролността на Главния прокурор и възможността за разследване срещу него; Критериите за избор и работа на ВСС и Инспектората; както и необходимостта от съдебна защита срещу прокурорските актове.

В дискусията представителите на „Възраждане“ представиха позицията на политическата организация:

Би следвало Венецианската комисия да се запознае както с изготвените от правителството евентуални бъдещи законопроекти, така и със законопроектите, вече внесени от политическите партии в Парламента – тъй като и по трите гореизброени проблемни според Комсиията теми „Възраждане“ вече е внесла законодателни решения, които следват препоръките на самата Венецианска комисия.

Това са законопроектите за промени в „Закона за съдебната власт“ от 07.12.2021г. и за промени в Наказателно процесуалния кодекс от 20.04.2022г. Въпреки че тези законопроекти предлагат решения на посочените от Венецианската комисия проблеми, както по-горе споменахме  те не бяха разгледани от 47-то Народно събрание и то в нарушение на правилника, приет от същото Народно събрание.

„Както представителите от Венецианската комисията ни представиха 4 дни по-рано предварителен списък с въпроси относно срещата, така и ние, политическите партии, като равнопоставен партньор следваше да имаме също възможност да представим предварително наш списък с въпроси към тях по същите теми. Такъв опит да им предоставя и наш списък с въпроси аз направих още в петък, но служители в министерството ми отказаха съдействие за това.“, коментира адв. Петър Петров.

На срещата представителите на  „Възраждане“ връчиха на всеки от представителите на Венецианската комисия преписи от двата внесени законопроекта за промени в ЗСВ и в НПК, за да се запознаят с част от нашата свършена дейност в парламента по поставените от тях теми.  Представен  им беше също така и списък с 11  въпроса, касаещи съдебната реформа.

„Надяваме се във Венецианската комисия да подходят сериозно към поставените от нас въпроси и взаимодействието ни с този консултативен орган към Съвета на Европа по темата „правосъдие“ да продължи.“, добави още Петър Петров.

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!

Възраждане за България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

- Реклама -

Последни новини