- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
6.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Пилотът, претърпял инцидент в авиобаза Безмер, е бил с голям опит

Избрано

Все още се разследват причините за инцидента с военния самолет Су – 25 край авиобаза Безмер, съобщи на брифинг в авиобазата служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

„Прекалено рано е да се говори за причини. Военни прокурори разследват ситуацията. Която и версия да бъде изказана в този момент, ще бъде спекулация. Няма как в момента да кажем, че е техническа причина, грешка на пилота или друго въздействие“, заяви той.  По думите му пилотът е взел най-правилното решение в такава ситуация. 

Изпълняваният полет е бил регулярен. Катапултиралият пилот е евакуиран със „Спартан“ до ВМА в София, той е в добро състояние и се чувства сравнително добре, каза още министърът. Инцидентът е станал при захода за кацане в района на авиобазата. Самолетът е напълно разрушен. Паднал е в района на авиобазата.

Пилотът е полковник Пейо Дончев – старши офицер от ВВС, той има над 750 часа нальот, обясни още министър Димитър Стоянов. По думите му, щом пилотът е катапултирал успешно, това означава, че не е имало проблем със системите на самолета.

Всички самолети в авиобазата са приземени и няма да летят, докато не стане ясна причината за инцидента днес, посочи министърът на отбраната. „Дали самолетът е руски или западен, няма абсолютно никакво значение“, каза още той.

По-рано от пресцентъра на Министерството на отбраната, съобщиха, че около 14:00 часа днес военен самолет Су-25 е претърпял инцидент край авиобаза Безмер.

Източник: БТА

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини