spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София

Плажове на силиконовите красавици

Избрано

 

Автор: Кристина ПАТРАШКОВА

Напоследък бях на морето и се нагледах на еднотипни красавици – с еднакво очертани скули, еднакво оперирани носове, еднакви прически, еднакво оформени устни и еднакво уголемени гръдни обиколки. Дори слънчевите им очила бяха еднакви, плажните туники, шапки и чанти също. Гвардии от красавици, излезли сякаш от един и същи пластично-хирургичен калъп. Видимо щастливи, че са в тренда на стандартизираната красота. Натрапчиво ме превзе убеждението, че хората са се променили антропологично.

В същото време попаднах на снимка на Грейс Кели в Кан от края на 50-те години. Забележителна фотография, на която холивудската звезда е с вдигната коса и незабележим грим. Облечена е с елегантна бяла блуза с широки ръкави, а е достатъчно само да забележиш бутонелите на ръкавите й, за да се убедиш, че е жена от класа. Най-важното, усещаш, че е с изразена индивидуалност, от която не мога да разбера защо днешните жени толкова много искат да се откажат и полагат гигантски усилия да се слеят в една обща маса, в която лицето на нито една не може да бъде отличено от другите.

Изпитах истинска носталгия към естетиката от 50-те и 60-те години, давайки си ясна сметка, че времената се менят, а модата заедно с тях. Парадоксално е, че мъже, които се жалват, че толкова рядко срещат естествени жени, нямат възражения и срещу малко силикон. Явно нещата идват не само от възпитанието, манталитета или несигурността на жените, но и от предпочитанията на мъжете.

И все пак ми е тъжно, че живеем в толкова унифицирано време, и смятам, че наближава моментът на бунт срещу него. Нужно е недоволство от уеднаквяването – в мисленето, обличането, начина на живот. Все по-дефицитни са ярките личности, които не харесват корпоративните правила, яростно се противопоставят на политически клишета, защитават непопулярни тези. Визията, излязла от калъп, говори и за светоглед, формиран по калъп.

Ще се убедите, че съм права, ако си представите, че Грейс Кели се разхожда днес по някой от най-популярните ни черноморски плажове. Съмнявате ли се, че ще сложи в малкия си джоб всички силиконови красавици, а мъжете няма да загубят ума си по нея? Има шанс за индивидуалното мислене и естествената красота. Както всички знаем, а Достоевски ни го каза пръв, красотата ще спаси света. Няма как да не му вярваме. Кой друг по-добре от него познава хаоса в човешката душа, в която трябва да настане някакъв ред.

Последни новини