23.8 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Повдигат нови обвинения срещу насилника на Дебора

Районната прокуратура в Стара Загора обединява двете разследвания спрямо Георги Георгиев и ще му повдигне нови обвинения по случая с 18-годишната Дебора Михайлова, съобщиха от държавното обвинение.

Това се случва ден след като станаха известни резултатите от новата експертиза за нараняванията на 18-годишната ученичка, изготвена от съдебни медици от Пловдив след масов отвод на колегите им от Стара Загора, и шест месеца след нападението над момичето. Нараняванията ѝ вече са определени не като лека телесна повреда, а като средна, включително с временна опасност за живота.

Извършен е анализ на събраните доказателства от разпити на свидетели, включително допълнителен разпит на пострадалата, писмени доказателства, включително допълнителна съдебномедицинска документация, представена от процесуалния представител на Дебора Михайлова, изготвените заключения по назначените експертизи – комплексна петорна съдебномедицинска експертиза, техническа, тройна комплексна експертиза – ДНК, дактилоскопна и трасологична.

На база на него наблюдаващите прокурори обединяват разследванията по двете досъдебни производства спрямо 26-годишния Георги Георгиев и предстои да му повдигнат нови обвинения, добавиха от прокуратурата.

Според държавното обвинение новите квалификации са за извършени три престъпления. Едното обвинение касае чл. 143, ал. 1 от Наказателния кодекс и е за това, че на 26 юни 2023 г. в Стара Загора в стая в апартамент Георгиев е принудил момичето да претърпи нещо против волята си, като остригал част от косата ѝ и употребил сила – удар с юмрук.

Второто и третото обвинения (чл. 131, ал. 1, т. 5 и т. 9 вр. чл. 129, ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс) са за това, че в същия ден с особена жестокост и по особено мъчителен начин е причинил на Дебора Михайлова двустепенна средна телесна повреда, изразяваща се в черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и лека мозъчна контузия, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота, и порезни рани, довели до обезобразяване на лицето и на други части от тялото, уточняват от прокуратурата.

Повдигането на новите обвинения ще се извърши лично от наблюдаващите прокурори в присъствието на защитниците на обвиняемия, който е с определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ по досъдебно производство, водено срещу него за закана с убийство, добавят от обвинението.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини