- Реклама -

- Реклама -

18.6 C
София
петък, 29 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Погълнат за една нощ: Откриха легендарен град, изчезнал в океана

Археолози за първи път картографираха изгубения град Рунгхолт. Докато някои историци се съмняваха дали градът някога е съществувал извън мита, нови изследвания откриха останките на тази „северна Атлантида“ във Ваденско море.

Експерти от университета „Кристиан-Албрехт“ в Кил откриват около 1,9 км средновековни могили около остров, известен сега като Зюдфал, след като картографират мястото с геофизично проучване, предаде “Таймс“.

„Останките от селища, скрити под тинята, първо са локализирани и картографирани на широка площ с помощта на различни геофизични методи като магнитна градиометрия, електромагнитна индукция и сеизмика“, казва за изследването Денис Вилкен, геофизик от Университета в Кил, в съобщение за пресата.

Според новото изследване находките включват пристанище, основи на голяма църква и дренажни системи.

В прессъобщението се казва, че проучванията на приливните равнини продължават да „изваждат наяве нови значими находки“ и предоставят неповторима информация за живота на севернофризийците.

Изследователите обаче се налага да работят бързо, тъй като условията непрекъснато разяждат останките.

Легендата разказва, че някога процъфтяващият град, който сега се намира край бреговете на Северна Германия, е бил погълнат от Северно море за една нощ след силна буря като наказание за греховете на жителите му.

Според фолклора тези грехове включвали пиянство, безбожие и демонстриране на богатство, а животът в изобилие довел до неморалност, а краят настъпил около Коледа, когато банда млади пияници се опитали да принудят свещеник да даде последно причастие на прасе в местна кръчма.

Духовникът отишъл в църквата, помолил се и поискал от Бога да накаже младежите. На следващия ден той напуснал града, а малко след това се разразила голямата буря, която изтрила Рунгхолт от лицето на земята. В средновековните легенди звукът от камбанарията му се чувал от дълбините на Северно море.

- Реклама -

Последни новини