- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 30 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Подценявани клетки се оказаха звездни играчи в театъра на мозъка

Избрано

В мозъка глиалните клетки, наречени астроцити (сини), защитават нервните клетки (оранжеви) и укрепват връзките им. Това, което правят в други органи, остава неизвестно

Намерени са в далака, сърцето и белите дробове, тези подценявани клетки се оказват истински звездни играчи. Такива особени връзки между клетки в няколко органа привлякоха вниманието на учените.

В театъра на мозъка нервните клетки отдавна са изобразени като звездите, оживявайки мисловните сцени със своите електрически и химически изпълнения. И все пак много от клетъчните актьори в човешкия мозък са глиални клетки, вероятно поддържащият актьорски състав и сценичните работници зад кадър.

През последните десетилетия обаче натрупването на доказателства показа, че те не са просто второстепенни играчи, които поддържат шоуто. Те всъщност играят главни роли в много от най-важните действия на мозъка, като запомняне, учене и мислене.

И най-новите изследвания насочват към изненадваща нова обстановка за историята на глията: извън мозъка. Мистериозни популации от глия се намират в сърцето, далака, белите дробове и различни други органи. Но никой не знае как ще се впишат в сюжета. Ранните намеци предполагат, че историята ще бъде завладяваща.

Вече се появяват примамливи улики за това какво правят тези клетки. Изглежда, че те помагат за регулиране на биенето на сърцето например. Глията в далака се намира точно между нервните клетки и имунните клетки – идеално място за влияние на връзката между здравето и стреса. Какво точно има глията в белите дробове не е известно, но каквото и да е, важното е, че ранните експерименти показват – мишки без белодробна глия умират.

Учените са убедени, че предстои откритие, че във всички тези органи има специализирана глия, която поддържа функцията на невроните там, но също така и цялостното здраве на органите. Разбирането на ролите на глията извън мозъка може да има големи последици за човешкото здраве, което води до по-добри начини за лечение на сърдечни заболявания, проблеми с имунната система и дори рак на белите дробове, подозират някои учени.

„Ако продължим да игнорираме тези клетки, това само ще ни забави“, казва Таваун Лукас, невроимунолог в Genentech в Сан Франциско. Наскоро той разкри подробности за глията в далака на мишката.Твърде рано е да се знае колко важна ще се окаже глия извън мозъка. Може би тези изследвания върху глията представляват процъфтяваща нова област на изследване. Или може би мистерията никога няма да се разреши.

Подобно на много органи далакът също съдържа нерви, които са част от симпатиковата нервна система на тялото. Тази система за управление може да разшири зениците, да ускори сърдечния ритъм и да предизвика изпотяване на тялото. Често наричана „система за борба или бягство“, симпатиковата нервна система започва да действа при заплахи, „независимо дали ще бъдете ритнат в главата или сте преследван от тигър, или имате стресиращи неща, които се случват на работа. Симпатиковата нервна система и имунната система се сливат в далака и глията може да бъде особено важна в тази връзка.

Тези могат да усещат химически сигнали от имунните клетки и могат да усещат химически сигнали, изпращани от нервните клетки. Как тези клетки използват тази машина е неизвестно, но резултатите определят глията на далака като важни комуникатори. Стресът и мозъчните наранявания като инсулти могат да навредят на имунната система. След инсулт например симпатиковата нервна система предизвиква отмиране на имунните клетки, наречени В-лимфоцити в далака, което може да доведе до опасни инфекции. Имунните клетки също играят роля при автоимунни заболявания като множествена склероза и ревматоиден артрит, които могат да се развият при хора, които са подложени на стрес.

Твърде рано е да се каже дали глията извън мозъка е част от същата история като глията на мозъка. Разнообразието от глия, намиращо се извън мозъка, може да се окаже отделни части от различна биология и никога да не се обедини в сюжет, който е от значение за цялата нервна система.

Превод и редакция от Science News за Filternews

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини