- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Чудо! Показаха китайския президент по телевизията

Китайският президент Си Цзинпин се появи отново по държавната телевизия, след като неколкодневно негово отсъствие от обществените прояви породи слухове за политическата съдба на 69-годишния лидер, предаде Асошиейтед прес.

Показани бяха кадри как Си посещава експозиция в Пекинския изложбен център на тема „Напред към новата ера“.

Придружаван от премиера Ли Къцян и други представители на китайското ръководство Си, който освен президент е  ръководител на Китайската комунистическа партия и върховен главнокомандващ на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК), разгледа част от експонатите и коментира стопанския напредък на Китай през изминалото десетилетие.

Това беше първата поява на Си по телевизията, откакто в края на миналата седмица се завърна от участие в регионална среща на върха в Узбекистан.

Съгласно китайските противоепидемични мерки той би трябвало да остане под карантина за седмица, след като се е завърнал от чужбина.

Потайната политическа система на Китай често дава поводи за различни слухове за вътрешнополитически борби или опити за преврат, въпреки устойчивия характер на апарата за наблюдение на авторитарната държава, който безмилостно смазва всеки признак на несъгласие, отбелязва АП. За Си, когото мнозина смятат за най-могъщия китайски лидер от десетилетия, не е известно да има някакви изявени конкуренти; той премахна конституционните ограничения за броя на мандатите във властта, което му позволява, ако пожелае, да стане пожизнен лидер.

За китайските ръководители не е необичайно да изчезват от обществените погледи за дни и дори седмици, например за да участват всяко лято в неофициални политически срещи в морския курорт Бейдайхъ.

Но моментът на отсъствието на Си от светлината на прожекторите само броени седмици преди предстоящия конгрес на ККП подхрани слуховете. На форума, който започва на 16 октомври, се очаква той да бъде избран за трети петгодишен мандат начело на партията, което ще бъде скъсване с досегашната традиция всеки лидер да се ограничава само до два мандата.

Експертът по китайска политика Кери Браун е силно скептичен дали трябва да се търси нещо кой знае какво в отсъствието на Си.

„Предполагам, че ако има някакво силно недоволство сред елита срещу управлението на Си, поне щяхме да сме видели някакви признаци за това“, каза Браун, професор по китаистика и директор на Китайския институт „Лау“ към Кралския колеж в Лондон. „А според мен не сме видели особени признаци за подобно нещо.“

Партията има вродено чувство за париране на рисковете, затова на всяка личност или група, които са се решили на подобни радикални действия, никак няма да им е лесно да атакуват подобна структура, изградена почти изцяло около личността на Си, каза Браун.

Слуховете за вътрешнополитически борби и преврати не са нещо необичайно преди подобни чувствителни от политическа гледна точка дати, а освен това НОАК беше дисциплинирана от мащабна антикорупционна кампания.

„Според мен тук става дума за някакво пожелателно мислене, вероятно в Хонконг и на други места“, каза Браун. „Не бих приел тези слухове за особено достоверни.“

Източник: БТА

- Реклама -

Последни новини

Предишна статия
Следваща статия