- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
4.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Политиката засенчва футбола в Катар

Избрано

С наближаване старта на Световната купа 2022 (20 ноември) новинарският поток остава доминиран от странични за футбола теми.

Редица западни държави критикуват домакините за нарушаване на човешките права – експлоатиране на емигранти при строителството на прескъпите стадиони и нулева толерантност към еднополовата любов. Обществени личности, включително бивши футболни звезди като Ерик Кантона, призовават за телевизионен бойкот. Отбори участници като Дания търсят форма на протест чрез дизайна на екипите си. ЛГБТ-феновете на лондонския „Арсенал“ – GayGooners, пък обвиняват шефовете от ФИФА, че са си заровили главите в катарския пясък и игнорират проблемите.

В последните дни се намесва и политиката. Украинската футболна федерация призова ФИФА да отстрани Иран от първенството заради нарушаване правата на човека (специално на жените) и доставка на бойни дронове за руската армия. От Киев също искат световната централа и европейската – УЕФА, да изключат от редиците си Руския футболен съюз. Повод е решението от Москва за включване към руския клубен шампионат на отбори от анексираните с референдуми украински територии.

ФИФА и УЕФА не бързат да коментират украинската позиция, но отдавна изключиха националния и клубните руски отбори от участие в международни турнири. В същото време ФИФА заплашва Тунис с изхвърляне от Мондиал 2022 заради натиск на министър от държавната власт върху местната футболна федерация. Подобни санкции заради вмешателство на политици във футбола бяха наложени на Кения и Зимбабве.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини