- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Политици коментират провалените консултации при президента

Избрано

„Продължаваме промяната“ вчера не отидоха на „Дондуков“ 2, както обясниха, заради заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Междувременно от екипа на президента обявиха, че ще насрочат нов час за разговори с ПП. Днес обаче Радев размисли и заяви, че направо ще връчи мандата на „Продължаваме промяната“.

Това означава, че политическата рулетка с мандатите няма да се забавя и респективно – ПП няма да има време да намери 6 депутати, които да подкрепят тяхно правителство.

Какви обаче са първите реакции в парламента след решението на Радев да ускори процедурата:

 

Ивайло Мирчев от ДБ потвърди, че ще присъстват на срещата с ПП:

„ПП е близка до нас политическа сила, най-нормално е ние да участваме в тези консултации, съвсем градивно и с оглед бъдещето на страната. Консултациите са предварителни с ПП, нормално е първо да направим разговори с тях.“

Христо Иванов определи провала на консултациите като проява на безотговорно поведение. Той посочи, че конституционната цел на тези консултации е да се намери изход от политическата криза:

„Търсенето на този изход не може да върви по график, хайде всички на плаца в първия възможен момент“, коментира Иванов.

На въпрос за съвместно явяване на предстоящите избори с представителите на ПП, Иванов посочи:

„Тангото изисква двама. Това, което аз разбирам, е, че нашите избиратели го очакват и ние още на миналите избори направихме такова предложение. Тоест от наша страна вратата за такъв разговор е отворена“.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров заяви, че тази вечер след приемането на малките бюджети, ще започнат консултациите за избор на нов кабинет в рамките на този парламент. Той посочи, че ще разговарят с БСП, ДБ и независимите народни представители.

Съпартиецът му Настимир Ананиев добави, че „червената линия“ на ПП е борбата с корупцията и изразходването на публични средства.

Председателят на парламентарната правна комисия Милен Матеев (ПП) заяви, че явно няма диалог с Румен Радев, след като той отказа да се среща с тях.

„За мен това е едностранно тълкуване на Конституцията от страна на президента, тъй като чл. 99 ал. 1 от нея изрично казва, че мандатът се връчва след провеждане на консултации с парламентарно представените групи“, посочи Матеев.

По думите му в Конституцията дните и часовете не са разписани. Все пак Матеев отчете, че няма разминаване между ПП и Радев. Той обаче заяви, че консултациите са безсмислени. „С президента оттук нататък ще работим като с една институция“, заключи той.

Иво Атанасов, един от отцепниците от ИТН, заяви, че най-доброто за България е да има редовно правителство и работещ парламент. Той заяви, че към момента нито един от шестимата депутати не е получил покана от ПП за разговори, но ако получат такава, ще отидат на срещата довечера.

Той бе категоричен, че е необходимо редовно правителство заради поредицата от кризи и необходимостта от продължаване на реформите – промяна в състава на регулаторните органи, реформите в Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), избор на членове на Висшия съдебен съвет.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини