- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Полицията в Пакистан разби мрежа за трафик на органи

Полицията в Пакистан е разбила мрежа за трафик на органи, след като изчезнало 14-годишно момче беше намерено в подземна лаборатория с изваден бъбрек.

Кръгът е примамвал млади, уязвими жертви с обещания за доходна работа и големи суми, след което е отстранявал органите им – главно бъбреците – за да ги продаде за до 900 000 рупии (4 000 долара).

„Едва след като проследихме доказателствата и следите, открихме, че зад изчезването на момчето стои операция за трафик на органи“, заяви пред АФП Рехан Анжум, говорител на полицията в Пенджаб.

Арестувани са шестима души.

„Момчето ни каза, че когато се събудило, на носилката до него е имало арабин, така че смятаме, че повечето клиенти са били чужденци“, каза Анжум.

Жертвите на бандата са били отведени в лаборатория за медицински тестове, използвана за тайни операции за трансплантация на органи в град Равалпинди, близо до столицата Исламабад.

Съоръженията за такива тайни операции в Пакистан често не разполагат с подходящо медицинско оборудване и стандарти. Известно е, че пациентите умират в резултат на усложнения.

„Просто съм благодарен, че полицията го намери жив, иначе биха го оставили да умре“, казва бащата на момчето пред АФП в Лахор, откъдето момчето е изчезнало.

Полицията заяви, че лекарите и хирурзите, участвали в операцията, не са били открити.

През 2010 г. Пакистан забрани търговската дейност с човешки органи, като наложи наказание лишаване от свобода до 10 години и глоби с надеждата да ограничи продажбата на органи на богати чуждестранни клиенти от посредници чрез експлоататорски средства.

Източник: БГНЕС

 

- Реклама -

Последни новини