- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
четвъртък, 29 септември 2022 г.
15.2 C
София

Половин милиард евро изкопаха под маслините на италианци

Избрано

 

Милиони евро, опаковани в тиксо и натикани в кофи, са открити в градината на иначе възпитаното италианско семейство Джулиано Росини и Силвия Форнари.

От дни властите разкопават земята под маслините в град Гусаго, до Бреша.

46-годишният съпруг и 40-годишната му жена с помощта на 22-годишния си син и със сестрата на съпругата измислили “феноменалния” начин за укриване на печалбите на нелегална организация. Тя издавала фалшиви фактури, чрез които се сдобила с поне половин милиард евро.

Над 1000 подправени документа за 500 млн. евро били издадени от 2018 г. досега в сферата на търговията с черни метали.

За да не забравят къде са закопали печалбата, Джулиано и Силвия направили карта на своите съкровища, а специален джипиес насочвал къде са заровени парите.

В схемата участвали фирми, съществуващи само на хартия. Месеци наред финансовата полиция и карабинерите се опитвали да стигнат до механизма, използван от организацията за незаконни печалби. В миналото тя била замесена и в сделки с дрога и незаконно претопяване на отпадъци.

Така се стига до 5 септември, когато италианските власти отхлупват капака на гигантска афера, в която става въпрос за банкови сметки в България, Румъния, Китай, и Хърватия, както и за редовни седмични трансфери на пари. Те били пренасяни с камиони, след което били заравяни надълбоко в земята в двора и градината на семейството. Когато финансовата полиция си дава сметка къде точно се крие “касата” на нелегалната организация, започва да копае всекидневно.

Факсимиле от “Република” със снимка на семейната двойка и част от намерените пари

Планина от пари се оказва зарита под корените на най-различни растения и маслинови дървета. Росини садял все нови и нови млади дървета в градината си, чиято почва тъпчел преди това с банкноти. Те идвали все от фирми “перални”. Целият терен бил опасан с видеокамери за всеобща изненада на съседите.

Става въпрос за село в зоната на Франчакорта, прочута в цял свят с лозята и виното си – там няма никаква престъпност. Местни дори държат къщите си отворени. Съседи на семейството описват пред в. “Република” двамата като спокойни хора, за които никога не биха предположили, че са замесени в подобни тайни афери. Не виждали и в къщата да влизат други хора, нито пък да пристигат коли.

“Обаждам се от Италия и искам да разбера как се открива фирма в София, пристигам в понеделник”, бил засечен да казва по телефона един от арестуваните, който трябвало да намери нови ятаци в чужбина.

Схемата служела за прикриване на покупко-продажбата на черни метали.

Цените били занижавани, а фактурите издавани на пазарни цени. Били откривани фирми само за пране на пари. От фирми съучастници пък се произвеждала печалба, от която се облагодетелствали 18 предприятия. След прибирането на парите от плащанията по фалшивите фактури се издавали ордери по сметки в чужбина.

Фирмите, служещи за пране на пари, получавали и прехвърляли средствата, за да замаскират незаконната дейност. Връщането на изплащаните пари ставало срещу комисионна от 10% за организацията. Парите се пренасяли кеш до адреса на “бенефициента” с камиони. Със 70 на сто от парите се плащали закупените на черно материали.

Факсимиле от „Кориере Адриатико“ със снимка на семейството

 

За да открие милионите, финансовата полиция преобърнала  наопаки с багер целия двор на семейството. Парите били надушени от специално обучени кучета. Само за седмица след вкарването на двамата съпрузи в затвора властите изкопали 15 млн. евро от градината им. Последните 3 млн. били скрити в мазе, под един покрив и в гараж на съседна къща.

В предишни дни обаче пачки с банкноти изскочили откъде ли не. Полицията намерила 200 хил. евро и под навес за дърво, други – в тревокосачка. По-голямата част от парите обаче били закопавани надълбоко.

Багерите започнали да копаят в градината на 9 септември – така едни след други се показали на бял свят 8, после станали 10 милиона евро. Те били опаковани в пакети с тиксо и мушнати в кофи, които били заровени на метри под повърхността. Имало карта на “съкровището”, което семейството заравяло с помощта на джипиес. Предполага се, че то принадлежи не само на двойката, а и на други хора от организацията. Сега властите се опитват да стигнат и до останалата част от изпраните милиони евро. 22-ма души са арестувани до момента по обвинения за участие в нелегална организация за издаване на фалшиви фактури и за измама на данъчните власти. Осем са в затвора, 14 са под домашен арест. 73 бизнесмени, сред които мнозина собственици на фиктивни фирми или подставени лица, са замесени в аферата. Следователите са поставили под запор движимо и недвижимо имущество за 93 млн. евро.

Мозък на организацията бил Росини, който сега е в затвора на Кремона, и жена му, която е затворена в Бреша.  Синът им пък е под домашен арест. Според властите организацията издавала фалшиви фактури за несъществуващи операции, както и документи за транспорт на фирми.

Източник: 24 часа

- Реклама -

https://filtarbg.com/spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини