spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

Положението е страшно: Милиони британци остават без топло и храна тази зима

Избрано

Милиони британци няма да могат да си позволят отопление и храна тази зима, освен ако правителството не вземе мерки. Това написа в страницата си в Туитър кметът на Лондон Садик Хан.

„Никога не сме виждали нещо подобно. Изправени сме пред зима, в която милиони хора няма да могат да избират между отопление и храна, а за съжаление няма да могат да си позволят нито едното, нито другото. Това не трябва да се случва. Правителството трябва да се намеси, така  че хората могат да задоволят основните си нужди“, пише Садик, като приложи статистика на агенция Bloomberg, според която средната сметка за електричество в Обединеното кралство може да надхвърли историческите нива.

След началото на спецоперацията на Руската федерация в Украйна, Западът засили санкционния натиск срещу Русия. Прекъсването на веригите за доставки повиши цените на горивата, електроенергията и храните в Европа и САЩ. В Обединеното кралство нарастващите разходи за живот засегнаха милиони домакинства. Централната банка на Англия повиши основния си лихвен процент с рекордните 50 базисни пункта от 1995 г. до 1,75% от 1,25% годишно. Сега процентът е на най-високото си ниво от декември 2008 г., когато беше 2%. Според прогнозите на банката икономиката на Обединеното кралство ще влезе в рецесия от четвъртото тримесечие на тази година.

Източник: „Труд“

 

 

Последни новини