- Реклама -

- Реклама -

събота, 4 февруари 2023 г.
1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Полша може да предостави на България два двигателя за МиГ- 29

Полша може да предостави два двигателя за самолети МиГ- 29. Водят се разговори за ремонт на още четири двигателя. Цената и параметрите на бъдещ договор все още се уточняват, обясни служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. 

Ресурсът на МиГ-овете не може да бъде удължаван, защото това е рисково и за екипажите, каза Димитър Стоянов пред депутатите в Комисията по отбрана в Народното събрание. Затова в последната година на тяхното използване усилията ще бъдат насочени към осигурявате на летателната дейност.

 

Вече има разговори с Полша за два от двигателите за МиГ. Димитър Стоянов се надява на договор за купуването им до края на януари. Полша обаче е отказала да предостави други шест обещани двигателя. Защото е преценила, че ще трябва да има резерви и за техните МиГ-29, обясни министърът.

 

Словакия не може да предостави само двигатели. Предложили са продажба в пакет със самолети и резерви части, посочи Стоянов. Още на срещата на министрите от НАТО през януари България ще поиска ускоряване на отговорите за предоставяне (не се уточнява дали става дума да продажба – бел. авт.) на изтребители – „втора употреба“, докато дойдат първите нови Ф-16 след 2025-та.

От Швеция в началото на февруари се очаква груба оферта дали може да за да предоставят заместващи изтребители. Франция не е отговорила на писмата за искане за оферта. Министърът не очаква отговор от САЩ за втора употреба Ф-16. Към момента предложението на Израел не е задоволително заради състоянието на предложените Ф-16. България не иска заместващите изтребители да бъдат на лизинг „втора употреба“, каза обаче служебният отбранителен министър.

Източник: БНР

- Реклама -

Последни новини