20.2 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.
Категории:

Пореден сблъсък в коалицията: ПП и ИТН се скараха кой да оглави БНБ

Да започне ли процедурата по избор на нов управител на БНБ? Този въпрос скара депутатите минути след началото на пленарното заседание днес.

Причината отново беше процедурна хватка. За изненада този път неин автор бе групата на „Продължаваме промяната“, която се опита да блокира иначе формалното предложение за обсъждане на правилата за избор на шеф на Българската народна банка. Първоначално предложението беше прието, но при прегласуването се оказа, че няма кворум, защото депутатите от ПП не се регистрираха. След обвиненията към управляващите от ГЕРБ-СДС в пленарна зала настана смут и депутатите не знаеха прието или не е предложението. С ирония от ГЕРБ-СДС предложиха почивка, трето прегласуване и дори прекратяване на днешното заседание.

В крайна сметка решението дойде като съобщение от Ива Митева до Тошко Йорданов. Карантинираната бивша председателка на НС обясни, че решението е прието. От ПП обаче опитаха отново да блокират процедурата с по-дълъг срок за избор на гуверньор на БНБ. Така се появи и поредният сблъсък в коалицията – този път между ПП и ИТН.

Председателят на ПГ на ПП поиска изборът да бъде взет отговорно, а не да се прибързва. Според него разговорите трябва да се водят не само в коалицията, но и с останалите партии. Той заяви, че страната се намира в условия на международна криза. С този странен аргумент той поиска срокът за предложения да бъде не 7 дни, както предлага бюджетната комисия, а 20 дни.

Кирил Симеонов от ИТН пък го репликира, че точно в условия на криза трябва институцията да бъде стабилна. По думите му е несериозно изборът на управител на БНБ да се забавя с аргумента за бежанската криза. По думите му тази теза би била валидна, но ако кандидатите за поста са на фронта.

„Оставаме с впечатлението, че това се прави, защото чакаме точно един определен кандидат“, заяви Симеонов.

Андрей Гюров отрече ПП да има готов кандидат.

Цончо Ганев от „Възраждане“ заяви, че в момента коалиционните партньори си извиват ръцете един на друг, заради което работата на НС се блокира. Александър Иванов определи като „грозен“ опита на ПП да спира държавни процедури заради войната в Украйна. Йордан Цонев от ДПС също обяви, че движението е против блокирането на процедурата. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че войната в  Украйна има същото отношение за избора на шеф на БНБ, както и взривовете в Ирак. Депутатът от ИТН призова народните представители следват доклада на експертите от бюджетната комисия, а не да се опитват да правят „врътки“ в пленарна зала.

След редица реплики, дуплики и обвинения Тошко Йорданов отново взе думата за поредното любопитно изказване. Той се обърна към Андрей Гюров и заяви, че вероятно има връзка между магнитните бури и процедурата за БНБ.

След повече от час размяна на обвинения Андрей Гюров поиска не 20, а 14 дни. Той заяви, че трябва да бъде избран възможно най-добрият кандидат. Иво Атанасов (ИТН) иронично заяви, че най-добрият вариант за избор е срокът да бъде шест месеца. Той каза, че най-подходящият човек ще бъде избран чрез риалити предаване.

След почти двучасов дебат депутатите стигнаха и до гласуването на процедурни правила. Крайното решение обаче беше забавено от групата на ИТН, която поиска 15-минутна почивка. След края ѝ НС прие процедурните правила със 120 гласа „за“, 25 „против“ и 73 „въздържал се“ (ПП и ДБ).

Предложението на Андрей Гюров за удължаване на срока за предложения на кандидати беше отхвърлено с 97 гласа „за“ (ПП, БСП и ДБ), 89 „против“ и 26 „въздържал се“.

Ще провалят ли кандидатурата на Любомир Каримански за шеф на БНБ?

Мандатът на досегашния управител на БНБ изтече миналата година, но процедурата по избор на нов така и не започна заради краткия живот на 45-тото и 46-тото НС. В средата на февруари председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански съобщи, че той ще бъде кандидатът на ИТН за гуверньор на БНБ. Той разясни, че всеки от коалиционните партньори ще издигне свой кандидат. Миналата събота той съобщи обаче, че го съветват да се откаже от БНБ.

„През изминалата седмица при мен стигаха поне по пет различни канала различни експерти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или друг начин, да не бъда номиниран или да се откажа. Смятат, че е по-добре коалицията или по-специално един от партньорите в коалицията да номинира кандидата си.”

С тези си думи той за пръв път съобщи за поредния спор в управляващата коалиция. Каримански обаче бе категоричен, че ще се кандидатира, както и че ИТН са твърдо решени да го номинират.

 

Източник: OFFNews

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини