20.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.
Категории:

Посолството на САЩ се разграничи от твърдения на журналиста Атанас Чобанов

Посолството на САЩ официално се разграничи от твърдения на журналиста Атанас Чобанов по адрес на ДПС и депутата Делян Пеевски. Това става ясно от съобщение на американската дипломатическа мисия, която посочва, че липсва информация за връзка на конкретна политическа партия или лице с предупреждението за възможна заплаха срещу две лица.

 

Цялото съобщение на посолството на САЩ:

Преди няколко седмици Посолството на Съединените щати получи информация за възможна заплаха срещу две лица. В конкретния момент решихме, че сме длъжни да предупредим тези лица за тази информация. Посолството сподели тази информация и с българските власти. В предаденото предупреждение не се споменава конкретно лице или политическа партия и нямаме информация, която да предполага, че има връзка с конкретна политическа партия. Оттогава не сме получили повече информация за тази възможна заплаха. Чухме твърдения, че един от нашите разговори е записан без наше разрешение; посолството възразява срещу подобни практики.

Точно преди месец председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски сезираха ДАНС с искане за проверка на тиражираните в медиите твърденията на журналиста Атанас Чобанов, че е бил под непосредствена заплаха, за която същият (по негови думи) е бил предупреден от официално лице на чуждо правителство.

„Въпреки че както журналистът Чобанов, така и сайтовете „Биволь“ и „Бърд.бг“ неведнъж са разпространявали манипулации и тенденциозни внушения по адрес на ДПС и на депутати от партията, с което изцяло са се поставили в услуга на задкулисния кръг „Капитал“ и обслужват неговите и на медийния олигарх Иво Прокопиев бизнес и политически интереси, от ДПС считаме, че свободата на словото и неприкосновеността на журналистите при упражняването на тяхната професия са от първостепенно значение за всяко демократично общество и трябва да бъдат гарантирани, поради което, всеки случай на заплаха (ако такава наистина е налице), към който и да е журналист, трябва да бъде приоритет на правоохранителните органи с всички процесуални възможности за проверка и разследване и с цялата строгост на закона“, написаха тогава от партията.

Източник: Труд, Факти

Снимка: Труд

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img