9.8 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Потушен е пожарът на територията на АЕЦ „Запорожие“ в Украйна

Кадър от видео на пожар на територията на АЕЦ „Запорожие“ след руски обстрел

Снимка: Би Би Си

Пожарът в близост до АЕЦ „Запорожие“ в Украйна е потушен. Кметът на град Енергодар уточни, че бойните действия в района на централата са прекратени.

Пожарът е избухнал на три етажа в административната сграда в атомния комплекс след ожесточен руски обстрел според властите. Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че огънят е потушен.

По-рано генералният директор на Международната агенция по атомна енергия Рафаел Роси увери, че няма повишени нива на радиация и реакторите продължават да функционират нормално.

„Запорожие“ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, там се помещават шест от 15-те ядрени реактора на страната.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до „ядрен тероризъм“ и иска да „повтори“ Чернобилската катастрофа.

Зеленски каза, че всички хора трябва да се обърнат към политиците си и да кажат, че това не може да се случва. Путин действа като терорист и стреля по атомна централа, което никога не се е случвало.

По-рано Зеленски поиска от Владимир Путин разговори на четири очи, като заяви, че това е единственият начин да се сложи край на войната.

След втория кръг от преговори руските и украинските представители се споразумяха да организират хуманитарни коридори за евакуация на цивилни граждани, което беше оценено като положителен ход от международната общност.

Южното пристанище Мариупол остава под обсада като местните власти съобщават за интензивен обстрел.

Киев остава под контрола на правителството, а голям руски брониран конвой е блокиран на около 30 км разстояние от украинската столица.

Източник: БНР

Последни новини

- Реклама -