spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София

Почетоха паметта на медиците, загинали при спасяването на човешки живот

Избрано

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот, на церемония по повод Деня на спасението  пред Военномедицинската академия (ВМА).

Сред присъстващите на церемонията пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, са служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на ВМА  генерал- майор Венцислав Мутафчийски, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Инициативата започва през 2005 г. по идея на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на ВМА и със съдействието на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския червен кръст и синдикатите, в памет на 26-годишния д-р Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния. 

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване от болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители, граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

За трета година Денят на спасението преминава под знака на COVID-19, като над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейки загубиха своя живот, помагайки на болни от коронавирус.

Източник: Нова тв
Снимка: БГНЕС

Последни новини