- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Почина голямата актриса Гинка Станчева

Актрисата Гинка Станчева си отиде на 90-годишна възраст.

Тъжната новина разпространи Съюзът на артистите в България в своята Facebook страница. В публикацията си САБ пише„Една от най-обаятелните актриси от българската сцена и кино ни напусна на 90 годишна възраст. Сърцата ни са разбити!“

Гинка Станчева е родена на 15 юни 1932 г. в София. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев през 1955 г. и започва актьорския си път в Драматичен театър в Благоевград. Първата ѝ роля там е на Блага във „Фиданките цъфтят“ на Славчо Красински.

Гинка Станчева добива популярност през 1957 г. с ролята си във филма „Земя“ на режисьора Захари Жандов. Той е първият български филм, спечелил право за участие в конкурсната програма на фестивала в Кан. Във филмографията си актрисата отбелязва 19 заглавия, по-значимите сред които са „Любимец 13“, „Специалист по всичко“ и „Нощем с белите коне“, както и първата българска сапунена опера „Семейство Калинкови“.

В Благоевградския театър Станчева работи до 1958 г., а от 1958 до 1992 г. играе на сцената на Народния театър на младежта. От 1993 до 1998 г. работи в частен театър „Барбуков“, гастролира в общински театър „Възраждане“, Театър 199 и по сцени извън столицата.

По време на кариерата си работи в радио- и телевизионния театър. През 80-те години на двадесети век участва в дублажите на Българската национална телевизия на популярния испански сериал „Синьо лято“ (озвучаваща Беа), както и на американския сериал „Малка къща в прерията“.

 

- Реклама -

Последни новини