spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
15.3 C
София
Категории:

Почина знакова наша поетеса

Избрано

Почина поетесата Екатерина Йосифова, съобщи БНТ.
Тя е родена на 4 юни 1941 г. в град Кюстендил. Завършва руска и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“.

Работи като учителка в Дупница и Кюстендил, журналист, редактор и главен редактор в литературен алманах „Струма“, драматург  в Кюстендилския драматичен театър. Има дъщеря и син.

Автор е на стихосбирките „Късо пътуване“ (1969), „Нощем иде вятър“ (1972), „Къща в полето“ (1983), „Имена“ (1987), „Подозрения“ (1993), „Ненужно поведение“ (1993), „Малко стихотворения“ (1998), „Легенда за магичния певец“ (в съавторство, 1999), „Нищо ново“ (2001), „Сиромашко лято“ (2004), „Нагоре-надолу“ (2004) и на книгите „Посвещение“ (стихотворения и проза, 1979) и „Приказка за дракончето Поли“ (проза за деца, 1994).

Първите публикации на нейни стихотворения са през 1957-1958 в сп. „Родна реч“, по-късно – във в. „Пулс“, а след това и във всички централни литературни издания. Стихотворения на Екатерина Йосифова са превеждани и публикувани в антологии и литературни издания в Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Индия, Италия, Русия, САЩ, Унгария, Франция, Нидерландия, Хърватия, Турция и др.

Три пъти е получавала Годишните награди за поезия на Съюза на българските писатели – за книгите „Къща в полето“, „Подозрения“ и „Ненужно поведение“; Награда на Сдружението на българските писатели за най-добра книга на годината за „Малко стихотворения“; Два пъти е удостоявана с наградата „Иван Николов“ – за цялостно творчество и за стихосбирката „Тази змия“; Награда „Хр.Г.Данов“ на Министерството на културата за художествена литература за стихосбирката „Нагоре Надолу“; Наградата за поезия „Николай Кънчев“; Наградата „Орфеев венец“ за съвременна поезия.

Поклон пред светлата ѝ памет!

Последни новини