- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Почина легендарен амарикански музикант

На 89 години почина американският саксофонист Уейн Шортър, легенда на джаза, би-бопа и рок фюжъна.

Той е издъхнал в болница в Лос Анджелис, съобщи неговият агент пред „Ню Йорк таймс“. Джаз критикът Бен Ратлиф от същия вестник определяше Шортър като „вероятно най-великия жив джаз композитор за малки състави и претендент за най-велик импровизатор“. Редица негови композиции са се превърнали в джаз стандарти.

Уейн Шортър е роден в Нюарк, Ню Джърси. На 15 започва са свири на саксофон. Завършва Нюйоркския университет през 1956 г. и прекарва две години в армията, където свири за кратко с Хорас Силвър. След уволняването си работи с Мейнърд Фъргюсън. В младежките си години Шортър се сдобива с прякора „Господин отнесен“, което става заглавие на албум на групата му Weather Report.

Шортър е централна фигура в три от великите джаз групи на XX век: Jazz Messengers, на барабаниста Арт Блейки; втория квинтет на Майлс Дейвис през 60-те, включващ още Хърби Хенкок, Рон Картър и Тони Уилямс; и супер успешната фюжън формация Weather Report, основана през 1970 г. Той има и дълго плодотворно партньорство с Джони Мичъл, с която записва 10 албума, работи и с Карлос Сантана и Steely Dan. Има 11 награди „Грами“, както и една за цялостен принос.

Майлс Дейвис го смяташе за „човекът с идеите в групата си, концептуализатор на много от музикалните идеи, които направихме“, който също така „разбра, че свободата в музиката е способността да се познават правилата, за да бъдат променени“. Хенкок също изтъкваше приноса на Шортър. „За мен майсторът на авторските композиции в групата беше Уейн Шортър. Той все още е майстор. Уейн е един от малкото хора, които носят музика на Майлс, която той не променя.“

През 60-те той продуцира поредица от албуми за Blue Note Records – включително Juju, Speak No Evil и Adam’s Apple, който включва един от най-великите джаз стандарти, Footprints. По-късно е съосновател на джаз фюжън бандата Weather Report, с която през 1977 г. създава един от най-продаваните джаз записи на всички времена, Heavy Weather.

Източник: segabg.com

- Реклама -

Последни новини