21.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

По 40 лв. се дават не на бежанец, а на приютилите ги хотели

В Бургас мобилен екип на Агенцията за бежанците започна регистрация на търсещите подслон у нас украински бежанци. Това се прави, за да не се налага те да пътуват до четирите центъра в страната, където могат да получат хуманитарен статут – в София, Пъстрогор, Харманли и Стара Загора.

“Срам ме е! 40 лв. на ден за украинци? Знаете ли с колко лева на ден живеят тези българи?“ (Следват снимки на просещи хора и такива, ровещи в кофите)

“40 лв. на ден за бежанец от Украйна – това прави 1200 лв. на месец! А минималната заплата на българина е 710 лева, на пенсионерите – 430 лв. като 60 лв. са добавка, която ще се дава до юни, детските надбавки за дете са 40 лв. на месец! Очаквам скоро да ни изгонят от собствените ни домове, за да може да настанят чужди народи, но все пак трябва да сме съпричастни един с друг, нали така!”

Това са само част от истинските статусите на “възмутени” граждани (чиято самоличност ви спестяваме), които заливат социалните мрежи и сайтове.

А това просто не е вярно, тези пари ще се дават от правителството (вероятно от европейски фондове) не на бежанец, а на хотелиерите за тяхното настаняване и изхранване. Самите бежанци ще имат правото да кандидатстват за същите видове социална помощи, каквито взимат и българите, но след като получат статут на бежанци.

Решението, че украинските бежанци в България ще имат право на помощ в размер на до 40 лв. на ден за срок от 3 месеца беше взето вчера от правителството. Средствата са предназначени за покриване на нощувка и храноден само в конкретно описани места за настаняване – хотелите, категоризирани и регистрирани в Националния туристически регистър, обекти на общините и държавата, ученически и студентски общежития.

За да имат право на достъп до средствата, гражданите на Украйна ще трябва да се регистрират за т.нар. „временна закрила“ в България в срок до 31 март.

И въпреки че “новината” за даването на 40 лв. на ден “на богати украинци с Поршета” тече в жълтите сайтове и фейсбук, тези пари ще се дават най-рано следващата седмица. Указанията за това какви документи ще трябва да подават хотелиерите, за да получат въпросната помощ, тепърва се пишат.

Министърът на туризма Христо Проданов каза днес в ресорната комисия в парламента, че изплащането на средства за хотелиерите, които са настанили украински граждани се очаква да започне от следващата седмица. Той уточни, че парите ще се разплащат от бюджета на Министерството на външните работи по линия на хуманитарната помощ. Страната ни ще кандидатства по европейската програма за хуманитарна помощ, за да могат средствата да бъдат възстановени. Тоест тези пари няма да ощетят българските пенсионери или безработните.

Вълната от Украйна към България е най-голямата бежанска криза в най-новата история на България. Само за две седмици в страната са влезли около 30 000 души, включително 9000 деца, по данни на правителството. Точни и официално данни все още няма, тъй като голяма част от тях са преминали транзитно през България.

За сравнение, през най-кризисната година досега – 2015 г., в България са поискали убежище 21 000 чужденци.

Съвсем друг е въпросът дали наистина тези 40 лв. не трябваше да се дадат на хората, които са принудени да зарежат всичко от изпепеляващите бомби и ракети и да тръгнат с децата си към чуждо място, вместо с тях реално да се субсидира хотелиерският бранш. А тези „очакващи скоро да бъдат изгонени от собствените им домове, за да може да настанят чужди народи“ е добре да се помолят смирено, за да не се налага да разберат какво е война.

P.S. А „информацията“ за 40-те лева очевидно е добре координирана дезинформационна кампания и това може да се види от споделянето на един и същи пост от много фейсбук групи и профили.

Източник: OFFNews

Снимка: БГНЕС

Последни новини

- Реклама -