10.3 C
София
събота, 15 юни 2024 г.

ПП-ДБ към Радев: Отдаването на пристанища на чужди компании е риск за националната сигурност

Риск за националната сигурност представлява отдаването на стратегически пристанищни обекти на чужди частни компании заради международни санкции.

Това се казва в позиция на коалицията ПП-ДБ. Тя е приета, малко след като президентът Румен Радев обяви, че сезира Конституционния съд за прекратяване на концесията на терминал „Росенец“, защото, според него, решението е прибързано.

Политиците от ПП-ДБ припомнят на държавния глава, че България е европейска парламентарна, а не президентска република. „Българският интерес е ключовите пристанища да се оперират от държавата, като всеки, който иска да ги ползва, следва да заплаща такса“, се казва в текста на позицията.

Според ПП-ДБ твърденията на президента Радев, че държавата е неспособна да управлява именно пристанище „Росенец“, граничи с доброволен отказ от суверенитет и уронва доверието в държавните институции.

„На следващо място, като член на ЕС, България е длъжна да прилага мерките срещу режима на Путин, които включват забрана за отдаване под концесия на стратегически национални ресурси на лица, установени в Русия. Припомняме, че именно служебното правителство, назначено от г-н Радев, отказа да се съобрази с тези мерки и без аргументи, тайно и експресно, остави в сила концесията в полза на Лукойл въпреки европейските санкции”, пише още в позицията на ПП-ДБ.

От коалицията категорично отричат да става дума за прибързани действия на 49-ото НС. „Още през януари 2023 г. българският парламент, след обстоен публичен дебат, гласува законопроект със срок за прекратяване на концесията”, пишат от ПП-ДБ.

„Призоваваме президенството, ПП „Възраждане“ и БСП да не прибягват до поредните опити за създаване на обществено напрежение чрез разпространяване на неверни твърдения за евентуално повишаване на цени и прекъсване на доставките”, се казва в позицията.

„Именно поставянето на пристанище Росенец под държавен контрол би позволило държавата да определя такси според пазарната ситуация и да се грижи за интересите на българските граждани, без да се нарушава нормалното функциониране на рафинерията”, гласи позицията на коалицията.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини