- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
9.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

ПП категорично зачеркна вота с хартиени бюлетини

Избрано

От „Продължаваме Промяната“ (ПП) категорично отхвърляме всички текстове в Изборния кодекс в полза на смесеното гласуване, машинният вот е този, който гарантира честни избори.

Това заяви председателят на Парламентарната група на ПП Андрей Гюров в декларация от трибуната на Народното събрание.

Той посочи, че поправката на протоколи, тяхната подмяна, разпилените чували с бюлетини и пренасянето им от политически ангажирани лица без контрол, тъмните стаички, в които бюлетините се заснемат, за да се отчете после купеният и контролиран вот, недействителните бюлетини – трябва да останат в миналото.

Гюров отбеляза, че критиките срещу предложените промени в Изборния кодекс за връщане на възможността за гласуване и с хартиена бюлетина не идват само от „Продължаваме Промяната“. Той цитира Централната избирателна комисия, че на последните избори със смесено гласуване са отчетени множество технически грешки при сумиранията, което е довело до много грешки в протоколите.

От „Продължаваме Промяната“ внесохме промени, които да гарантират правото на глас и да върнат доверието на гражданите в изборните резултати, заяви Гюров. Гласуването с машина задължително трябва да се запази в секциите с над 300 избиратели, посочи той и добави, че не бива да се допуска смесено гласуване. За да се избегнат допълнителни грешки, гласовете от машинния и хартиения вот няма да бъдат обединявани в общ протокол, каза още Гюров.

Готови сме за тези, които държат да гласуват с бюлетина, да допуснем специално създадени секции, в които да може да се гласува по този начин, но декларациите за гласуване с хартиена бюлетина ще се попълват на място, за да се избегне риск от предварителни манипулации, както и допълнителните грешки заради обединяването в общ протокол, заяви председателят на ПГ на ПП. Той отбеляза, че гласуването с хартия може да става само в съответната кабина.

На парламентарните избори през март 2017 г., проведени изцяло с хартиени бюлетини, са отчетени 169 хиляди недействителни бюлетини и над 15 хиляди преправени протокола, посочи Гюров. Това за определени политически сили в парламента би означавало, че те въобще нямаше да преминат 4-процентната граница, включително за колегите от БСП, коментира той. Гюров отбеляза, че на парламентарните избори със смесено гласуване през април 2021 г. недействителните бюлетини са 86 527, а на вота през ноември 2021 г., проведен предимно с машини – едва 11 315.

„Не бива да допуснем атаката срещу вота на избирателите с връщането на хартиената бюлетина да успее и внимателно да следим: КОЙ иска вашият глас лесно да бъде направен невалиден, КОЙ иска да контролира свободната воля на стотици хиляди избиратели, КОЙ иска да подмени вашия вот“, коментира Андрей Гюров. Сега е моментът да бъдем бдителни, заключи той.

Източник: БТА

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини