- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Правителството забранява вноса на украински храни

Министерството на земеделието ще предложи правителството да гласува временна забрана на внос от Украйна в България на пшеница, слънчоглед и царевица, съобщи БНР.

Забранителният списък ще включва още мед, сурово и сухо мляко, плодове и зеленчуци, яйца, пилешко, телешко и свинско месо и други земеделски стоки.

До късно следобед в земеделското министерство се провеждаше среща със зърнопроизводителите. Очаква се предложението да бъде разгледано на утрешното заседание на Министерския съвет.

България е на прага на най-голямата криза в земеделието в цялата ни история, коментира пред бТВ бивщият агроминистър Мехмед Дикме. Той посочи, че проблемът не е само във вноса на украинско зърно, което по много показатели не отговаря на нормите за качество и ползвани препарати. „С решението за безмитен внос на украинско зърно Европа ни отне пазарите, които имахме в Испания, Италия, Франция, Гърция. Те не искат нашето зърно, а предпочитат евтиното украинско зърно“, каза Дикме.

В момента в страната ни има непродадени 3.5 млн. тона пшеница и 1.3 млн. тона слънчоглед. До два месеца ще има нова реколта и страната ни ще се задръсти с 9-9.5 млн. тона зърно. България няма капацитет да изнесе такива огромни количества, няма пристанище, през което да ги изнесем, каза бившият земеделски министър. Според него предоставените 16 млн. евро помощи от Брюксел са подигравка на фона на загубите за 1 милиард лева, които зърнопроизводителите ни търпят.

Земеделският министър Гечев съобщи пред БНТ, че украинският министър на земеделието пристига в петък в София. Гечев се надява и украинският му колега да въздейства на ЕК за общо европейско решение по въпроса.

 

- Реклама -

Последни новини