- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Правителството отмени решението за отделянето на Обзор в самостоятелна община

„Взехме решение да отменим решение 253 от март 2021 година, с което беше предвидено град Обзор да бъде отделен в самостоятелна община“. Това заяви на брифинг след заседанието на Министерския съвет регионалният министър архитект Иван Шишков.

Той обясни, че решението е взето след направен финансов анализ, от който става ясно, че отделянето на Обзор като самостоятелна община, ще породи изключително тежки финансови затруднения, както за администрацията, така и за местното население. Това би довело до повишаване размера на местните данъци и такси.

Министър Шишков посочи и друг важен аргумент, който не позволява създаването на нова община. Населението на гр. Обзор и няколкото населени места около него е 2331 души. Съгласно Закона за административно-териториалното устройство на Република България този брой жители е недопустим за създаване на отделна община.

„Представете си какъв административен потенциал трябва да има, колко административни длъжности трябва да има, за да може да функционира нормално една община. Тя трябва да има администрация, данъчни служби, общински съвет. Може да се окаже, че населението може и да не стигне, за да попълни длъжностите“, каза регионалният министър.

Той добави, че правителството не може да не се съобрази с искането на населението и резултатите от референдума, но анализите сочат, че на практика няма как да се създаде функционираща община, която да обслужва населението, бизнеса и да допринася за развитието на населените места.

- Реклама -

Последни новини