spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

Предизборно София обяви мегатърг за ремонт на улици и тротоари

Избрано

13 години след началото на управлението на кмета на София Йорданка Фандъкова и няколко години след анонса й „Влизаме в кварталите“ Столична община (link is external)обяви търг за колосалните 200,2 млн. лв. без ДДС(link is external), които ще се похарчат за текущи ремонти и рехабилитация на улици, тротоари и на пътни съоръжения в целия град.

Обществената поръчка се обявява сега, но с темповете, с които администрацията в столицата работи, строителните работи най-вероятно ще стартират около следващите кметски избори, които са през есента на 2023 г. Договорите с избраните изпълнители ще са с продължителност 4 години, личи от конкурсните книжа. При предишния конкурс за поддръжката на пътната инфраструктура в града, обявен през 2018 г., прогнозната стойност на същите дейности бе 117 млн. лв., или с над 80 млн. лв. по-малко.

Новият търг е разделен на седем обособени позиции. Първата е за районите “Витоша“, „Лозенец“ и „Триадица“, в които предстои да се избере фирма, която да ремонтира пътната инфраструктура. Втората позиция е за районите “Банкя“, „Красна поляна“, „Красно село“ и „Овча купел“. В обособена позиция № 3 влизат ремонтът и поддръжката на улиците, тротоарите, мостовете, подлезите и др. във „Връбница“, „Възраждане“, „Илинден“ и „Люлин“. Обособена позиция № 4 е за четвърта зона – „Надежда“, „Нови Искър“ и „Сердика“.

Следващата зона, за която се търси строителна фирма, е пета, обхващаща „Кремиковци“, „Оборище“ и „Подуяне“. Обособена позиция 6 е за шеста зона, включваща районите “Изгрев“, „Искър“, „Слатина“ и „Средец“. Накрая идва Зона 7, в която са останалите три района на София – „Младост“, „Панчарево“, „Студентски“.  До 30 септември ще се приемат документи на фирми, които искат да кандидатстват за някоя от обособени позиции. Оферти могат да се подават само за по една от тях.

През пролетта на т.г. с голямо мнозинство Столичният общински съвет гласува кметството да похарчи почти 120 млн. лв. (60 милиона евро) за изграждане на нови и ремонт на съществуващи тротоари във всичките 24 района на града. Решението бе за взимане на заем на стойност 50 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка. Останалите 10 млн. евро ще дойдат от бъдещите бюджети на общината.

Предложението на двама от заместник-кметовете на София – по общественото строителство инж. Ангел Джоргов и по финансите Дончо Барбалов, бе подкрепено както от коалицията ГЕРБ-СДС, така и от опозиционната „Демократична България“.

Първоначално от БСП не бяха съгласни, но в крайна сметка те също гласуваха „за“. Това се случи, след като вносителите се съгласиха да увеличат от 20% до „не по-малко от 30%“ парите за изграждане и ремонт на тротоари, които ще отидат на пряко подчинение на районните кметове.

Освен това и останалите средства, които ще се възлагат с конкурси на голямата община, също трябва да бъдат съгласувани с кметовете по места, реши СОС.

Парламентът на София реши още на всеки три месеца кметът Фандъкова да предоставя отчет за изпълнението на програмата.

Източник: segabg.com

Последни новини